Iskola

2022.06.29. 17:00

Zöld- és egészségnap a Thuri gimnáziumban

A tanév zárásaként zöld- és egészségnapot tartottak a várpalotai Thuri György Gimnáziumban, ahol a Magyar Madártani Egyesület iskolaprogramjának keretében madárodút és -itatókat is elhelyeztek az iskola udvarán a diákok.

Szabó Péter Dániel

Madáritatókat és -odúkat telepítettek a várpalotai gimnázium udvarán a tanintézmény diákjai

Forrás: Szabó Péter Dániel

Az egyesület segítségével felmérték és meghatározták a tanulók a Thuri György Gimnázium kertjének természetes fás növényzetét és az odútartó fákat. Akár egy botanikus kertben, ismertető táblákat helyeztek el, melyen szerepel a növényzet neve és családja,a latin megnevezéssel kiegészítve. A fákra felszerelt odúk és a telepített itatók pedig a madarak biztonságát és életminőségét javítják. 

A munkában az Öko Diákönkormányzat is jelentős szerepet vállalt. – Intézményünk ettől a tanévtől kezdve ökoiskolaként működik, s éves vállalásaink között szerepelt a madárbarát kert kialakítása is. Csatlakoztunk a madárbarát programhoz, amelynek keretében összesen 10 odút és négy itatót telepítettünk az udvaron – mondta el kérdésünkre Halasi Fruzsina, az Öko Diákönkormányzat elnöke, akitől megtudtuk, dupla tanóra keretében a városi derítőtónál a közelmúltban madármegfigyelő túrán is részt vettek a diákok. 

Az ökoiskola kezdeményezés más területen is újításokat hozott a gimnáziumban. A lelkes tanulók használt gumiabroncsokból és bútorlapokból jutakötéllel bevont ülőkéket gyártottak, amelyek anyagköltségét szintén a már említett pályázat fedezte. Korábban raklapokból is készültek ülőalkalmatosságok. Cél, hogy az udvar is természetbarát és kellemes pihenő övezet legyen.

A további terveik között szerepel, hogy a megvalósult projekteket szélesebb körben, a város közösségével is megismertessék.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában