Statisztikák tükrében

2022.07.26. 07:00

A gazdaság több területén is élmezőnyben Veszprém megye

A foglalkoztatottak száma és a munkanélküliség is kedvezőbb volt az országos átlagnál az év első három hónapjában Veszprém megyében, ugyanakkor a beruházások volumene jelentősen elmaradt az előző évihez képest.

Marton Attila

Forrás: Pexels.com

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a napokban tette közzé legfrissebb kiadványát, amely Budapest, és a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulását mutatja be többek között a demográfiai helyzetet, a gazdaság különböző szegmenseit – munkaerőpiac, beruházások, ipar –, az építőipart és a turizmust is vizsgálva. 

Ami a demográfiai helyzetet illeti, 2022 első negyedévében Magyarországon 19688 gyermek született, 12 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. Az év első három hónapjában 37190-en haltak meg hazánkban, 15 százalékkal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában, a természetes fogyás így 17502 fő volt az első negyedévben. 

Veszprém megyében az országos átlagot némileg meghaladó mértékben, 700-zal csökkent a lakosságszám január 1. és március 31. között. A megyében az idei első negyedévben 650 gyermek jött világra, és 1350-an hunytak el. Az élveszületések száma 10, a halálozásoké 9,2 százalékkal volt kevesebb, mint 2021-ben. 

A munkanélküliségi rátát tekintve Veszprém megye a harmadik helyen áll a maga 1,4 százalékos mutatójával, ennél csak Vas és Komárom-Esztergom megyékben kedvezőbb a helyzet. A KSH adatai szerint az első negyedévben országosan 4,7 millióan dolgoztak, ami 92 ezerrel meghaladja a tavalyi év hasonló időszakát, a munkanélküliségi ráta pedig 4,5-ről 3,8 százalékra csökkent. 

Az ipari termelésben az országos átlagot meghaladva a középmezőny első felében szerepel Veszprém megye: a legalább öt munkavállalót foglalkoztató vállalkozások alapján az ipari termelés értéke 465 milliárd forint volt az idei első negyedévben, ez az érték ugyanakkor 3,3 százalékkal elmaradt a tavalyitól. 

A tavalyi év magas bázisadatához képest a második legjelentősebb arányban, 28 százalékkal csökkent a beruházások volumene Veszprém megyében, ugyanakkor a lakosokra jutó beruházási érték országosan így is az ötödik legmagasabb volt az idei első negyedévben. A fejlesztési források 47 százalékát a feldolgozóiparban, hat-hat százalékát az építőiparban és a közigazgatásban használták fel. 

A lakásépítésekben is az élmezőnyben szerepel Veszprém megye: tízezer lakosra 3,3 új építésű lakás jutott, ami jelentős növekedés az előző évhez képest. A használatba vett 113 lakás 41 százaléka kisebb városokban, 31 százaléka Veszprémben, 28 százaléka községekben épült. 

A kiskereskedelmi forgalomban Veszprém megye a hetedik helyen áll, alig elmaradva az országos átlagtól: egy lakosra átlagosan 328 ezer forint bolti forgalom jutott az idei első negyedévben, ami 23 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket. 

Többszörösére nőtt a vendégforgalom idén a járványügyi intézkedések által érintett 2021. január–március közötti időszakhoz képest: a vendégek 118 ezer éjszakát töltöttek a megye kereskedelmi szálláshelyein – szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken –, ám ez az adat még így is csak kétharmada a 2019 első negyedévinek. 

Országszerte 2793 közúti közlekedési baleset történt az év első három hónapjában, ami 13 százalékkal több a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021-es adathoz képest, ugyanakkor 11 százalékkal alacsonyabb a 2019-esnél. 

Veszprém megye útjain 106 baleset történt, ez lakosságarányosan valamivel meghaladja az országos átlagot. A balesetek közül négy volt halálos kimenetelű, 27 végződött súlyos, 75 pedig könnyű sérüléssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában