Kékszalag Port

2022.07.02. 11:30

Az ország legkorszerűbb kikötője nyílt meg Balatonfüreden

Kékszalag Port néven, 140 hajóhellyel, 1,2 hektáron megnyílt az ország legkorszerűbb és a Balaton legújabb kikötője Balatonfüreden. A marina a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Balatonfüred önkormányzatának beruházásában valósult meg, amit ünnepélyes körülmények között nyitottak meg július elsején.

Kovács Erika

A köszöntők után a szónokok a nemzeti színű szalag átvágásával adták át az új kikötőt Balatonfüreden

Forrás: Kovács Erika/Napló

Az ünnepségen elhangzott: a Kékszalag Port új korszakot indít Balatonfüred és a hazai vitorlásturizmus életében. Folyamatosan telik meg szabadidős sportolókkal, valamint vitorlás hajókkal a Balaton legújabb kikötője, a helyek bérlői május 25. óta érkeznek. A balatonfüredi kemping szomszédságában, a nemrég átadott, első ötcsillagos balatoni szálloda, a LUA Resort előtti kikötő megnyitóján Bóka István, Balatonfüred polgármestere örömét fejezte ki, hogy ismét egy magas minőségű komplexummal gazdagodott a város.
- A komplex projektben elkészült a Balaton első ötcsillagos szállodája, megújul a Füred kemping, őszre elkészül a területen az egyedülálló konferencia-központ is. Az új kikötő Balatonfüred, mely a hazai vitorlázás bölcsője és fellegvára, fontos megállópontja, mely erősíti a szabadidősportok, a vízisportok jelentőségét. Cél, hogy minél több nyitott terület legyen a tónál - közölte.
Gerendy Zoltán, az MVSZ elnöke kiemelte, a kikötő az országban a legkorszerűbb, mellyel új korszak kezdődött a hazai vitorlázásban, megnyitásával nagyon jelentős minőségi szintet lépett a sportszakmai szervezet is. A kikötő találkozóhelye is a hazai vitorlázásnak, kapuja a vitorlázók előtt nyitva áll, otthont ad a szabadidős túravitorlázó családoknak, olimpikonoknak, nemzetközi versenyeknek, mindenkinek, aki a szél és a Balaton szerelmese. 
Holczhauser András, a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidőközpont ügyvezetője, a kikötő vezetője kiemelte, a kikötő betelt, várólistát indítottak, a környező marinák közül a legtöbb vendéghely náluk van. A teljes beruházás szeptemberre készül el, akkora felépül a parti létesítmény: kiszolgálóhelyiségekkel, tetőterasz-bárral. Addig mobil irodákkal, zuhanyzókkal és illemhelyekkel működnek. A hosszú és széles, sekély bejáratú természetes sólya a kisebb hajók vízre jutását segíti.
A beruházást méltatta Kollár Lajos, az MVSZ örökös elnöke, és az MKKSZ képviseletében Nyikos András is. A köszöntők után a szónokok nemzeti színű szalag átvágásával adták át az új kikötőt Balatonfüreden.

Mint ismert, európai uniós pályázattal mintegy 2,1 milliárd forint támogatással jön létre a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ. A komplex megállópontban helyet kap mintegy 140 vitorlás hajó és 40-50 kézi hajtású vízi sporteszköz. A kikötői rész a parti infrastruktúrával együtt kiszolgálja az MVSZ és az MKKSZ céljait. A központi létesítménynek a helyi önkormányzat biztosított helyet a kempingben, 1,2 hektáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában