Ülésezett a közgyűlés

2022.07.01. 11:30

Biztosított a Veszprémi Állatkert működése

Az Óváros téri Millenniumi emlékmű áthelyezéséről, a szociális ellátás térítési díjainak megemeléséről és óvodai vezetők kinevezésről is döntöttek a képviselők a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester leszögezte, az állatkert működése és hosszú távú fenntartása biztosított, tavaly év végén 1,2 milliárd forint volt az intézmény számláján

Fotó: Pesthy Márton/Napló-archív

Gerstmár Ferenc (MSZP–LMP–P) arról interpellálta a polgármestert, mely fejlesztések fejeződnek be Veszprémben idén, és melyek nyúlnak át 2023-ra? Porga Gyula (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta, a tervezett beruházások egy része, például a Digitális oktatóközpont elkészült, több fejlesztés elkészül év végéig – így a Ruttner-ház felújítása –, és lesznek olyanok is, amelyeket 2023 első felében adnak át, ám ezek az EKF-program lebonyolítását nem befolyásolják. Katanics Sándor (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) arról kért tájékoztatást, hogy milyen intézkedéseket tesz az önkormányzat a június elején Gyulafirátóton történt villámárvízhez hasonló természeti csapások megelőzésére. Porga Gyula méltatta a villámárvizet követő összefogást, valamint elmondta, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot a településen kívül kell összegyűjteni, részletesen írásban válaszol a felvetésre. Kovács Rajmund (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) arról beszélt, az állatkert működési támogatása idén csökkent, ami miatt fizetésképtelenné válhat az állatkertet működtető cég az év második felében. Porga Gyula leszögezte, az állatkert működése és hosszú távú fenntartása biztosított, tavaly év végén 1,2 milliárd forint volt az intézmény számláján. Hozzátette, szeptemberben egy tervezett belső ellenőrzést hajtanak végre az intézménynél. Halmay Gábor (Fidesz–KDNP) útfejlesztéseket érintő kérdésére a polgármester elmondta, a Veszprémvölgyi és a Kiskőrösi utcák felújítására a tervek szerint az év végén írják ki a közbeszerzési eljárást.

Sürgősségi indítványként döntött arról a testület, hogy áthelyezik az Óváros térről Lugossy Mária Millenniumi emlékmű című alkotását a Szabadság térre. Brányi Mária (Fidesz–KDNP) alpolgármester elmondta, a köztéri műalkotások munkacsoport helyszínváltoztatásra tett javaslatot, ezután felvették a kapcsolatot az örökössel, aki bizonyos megkötésekkel – így az alkotás teljes körű restaurálása esetén – támogatja az áthelyezést. Brányi Mária leszögezte, olyan helyszínt kell találni, ahol betölti az emlékmű a funkcióját, míg Porga Gyula arról beszélt, ízlésről nem lehet vitatkozni, de a képzőművészeti lektorátus szakmai véleményt fogalmazott meg arról, hogy egy alkotás hova helyezhető el, és hova nem. Az ellenzéki képviselők nem támogatták az előterjesztést: Kovács Rajmund szükségtelennek tartja az áthelyezést, Hartmann Ferenc (MSZP–LMP–P) frakcióvezető úgy vélte, az új helyszín szűkös az emlékműnek, és az alkotás az áthelyezéssel elveszíti a mostani atmoszféráját.

Pályázati forrásból a város öt pontján helyeznek el a kavicsfogú álteknőst emberi tulajdonságokkal felruházó bronz miniszobrokat, Csik Richárd képzőművész alkotásait. A bentlakásos idősotthonok térítési díja 15 százalékkal emelkedik, a családsegítő térítési díja másfélszeresére nő, míg a Göllesz Viktor Fogyatékos Nappali Személyek Intézményének térítési díjai 16-20 százalékkal emelkednek. A Ringató Körzeti Óvoda élére Balogh Líviát nevezték ki 2022. december 31-től 2027. augusztus közepéig, míg a gyulafirátóti Kastélykert óvoda vezetésével Tóthné Martinkovics Erika eddigi vezetőt bízták meg 2027. augusztus közepéig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában