A korszak legnevesebb szakértői

2022.07.04. 14:00

Történészek és helytörténeti kutatók tanácskozása - Harmadszor rendezik Veszprémben az országos konferenciát

A megyeszékhelyen rendezik ezen a héten a XLIX. Országos Honismereti Akadémiát.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Honismereti Szövetség és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület ezen a héten Veszprémben tartja éves nagy tudományos-ismeretterjesztő konferenciáját. A tanácskozás témája az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója előtt tisztelegve az Árpád-kor hazai és Veszprém megyei kulturális öröksége. A Kárpát-medence legnagyobb honismereti, helytörténeti találkozójára mintegy 200 résztvevő érkezett az ország minden részéről és a határon túli közösségekből. A konferencián a korszak legnevesebb szakértői, kutatói tartanak előadást, valamint bemutatkozási lehetőséget kapnak helyi régészek, művészettörténészek, történészek és levéltárosok is kutatási eredményeik ismertetésére. A rendezvénynek Veszprém 1993 és 2007 után harmadszor ad otthont.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében kiemelte, sikeres jövőt csak a múlt értékeinek megismerésével lehet építeni, ezért is fontos a helytörténeti kutatók és a történészek munkája, tevékenysége. Hozzátette, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címmel közösség- és városépítő program megvalósítására nyílik lehetőség, amelyet Veszprém a térség 119 önkormányzatával együttműködve hajt végre. Udvardy György veszprémi érsek arról beszélt, a tradíció ápolása, megismerése és megismertetése a jelen kérdéseinek megválaszolásához szükséges. A helytörténeti kutatók tevékenységét méltatva hangsúlyozta, a helyi közösség megismerése nélkülözhetetlen a világ megismeréséhez. Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke megnyitójában elmondta, a megyei egyesület a Cserháti könyvszalon rendezvényeivel, tematikus sétákkal és kiadványok megjelentetésével is hozzájárul a helytörténeti munkához.

A megnyitó után polgármesteri kitüntetést vehetett át Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke és Földesi Ferenc, a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat főszerkesztője Porga Gyulától. A Honismereti Szövetség Bél Mátyás – Notitita Hungariae emlékérmét vehette át kiemelkedő honismereti tevékenységéért Rainer Pál történész, muzeológus, aki idén vonult nyugdíjba a Laczkó Dezső Múzeumból. Szintén átvehette az elismerést az országos szervezet elnökétől Rémiás Tibor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója és Róbert Péter történész.

 

A nyitóelőadást Zsoldos Attila akadémikus, az Árpád-kor neves kutatója tartotta a Megyeháza Szent István termében, ahol a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kiállítása is látható volt. Az akadémia résztvevői délután vezetett tematikus sétákon vehettek részt a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület közreműködésével. A konferencia kedden és szerdán előadásokkal, szekcióülésekkel folytatódik. Csütörtökön a résztvevők a Balaton−Veszprém régió Árpád-kori örökségét ismerik meg szakmai tanulmányúton. A konferencia péntek délelőtt plenáris üléssel és előadással zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában