Fél évszázada indították a képzést

2022.07.20. 07:00

Navracsics Tibor mondott beszédet a Pannon Egyetem zalaegerszegi központjában

Július 13–15. között volt és jelenlegi hallgatók, oktatók, a város és az egyetemi kar vezetői ünnepelték különböző rendezvények keretében az 1971-ben az akkori budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskola intézeteként alapított, közgazdász­képzést nyújtó felsőoktatási intézmény létrejöttét. Az ünnepi kari jubileumi ülést pénteken délután tartották.

Arany Horváth Zsuzsa

Gelencsér András és Németh István adta át a Pannon Egyetem Pro Universitas Pannonica nagyezüst díját Tóth Endrének, az alapító igazgatónak. Jobbra Jármai Erzsébet, Tóth Endre lánya, a zalaegerszegi egyetemi kar tudományos dékánhelyettese Fotó: Zalai Hírlap

A mára a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjaként (PE ZEK) önálló kari minősítéssel oktató intézmény első évfolyamán 38-an kaptak diplomát nappali tagozaton. Közülük Pipis István idézte fel a minden szempontból úttörőnek számító főiskolai életet, a befogadó város szeretetét. Őelőtte is számosan méltatták az alapító elődök munkáját, az első, 1971–1981 között igazgatói posztot betöltő Tóth Endre pedig a Pannon Egyetem Pro Universitas Pannonica nagy ezüst fokozatát vehette át Gelencsér András rektortól és Németh István rektorhelyettestől, a PE ZEK főigazgatójától. 
A veszprémi központú egyetem vezetője beszédében kiemelte, a hetvenes években több reformot valósítottak meg a felsőoktatásban, amelyek a vidéki képzési helyeket erősítették, a Pannon Egyetem ma is egyenrangúként kezeli a dunántúli városokban működő karokat. Jó kezekben van a zalaegerszegi kar, biztosította a jelenlévőket, a 2020 óta létrejött szervezeti közösség biztosítja a rangot a nemzetközi összehasonlításban is előkelő helyet elfoglaló egyetem révén. Németh István főigazgató szólt a tudásról mint megoldóképességről, amely a felsőoktatás alapja, s amelyet a zalaegerszegi elődök is jól tudtak. A kar mai oktatói kara megőrzi a hagyományokat, de a jövő kihívásaira is a hallgatók szolgálatában reagál. 
Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja emlékeztetett, a karon szerzett diploma ötven éve megbecsült oklevél a munkaerő­piacon. Palányi Ildikó dékán személyes élményeket sorolt az elmúlt harminc évből, idézte a nagynevű oktatók munkásságát, a tudományos diákköri sikereket, hozzátéve, az intézmény neve néha változik, a lényeg marad: jól felkészült szakemberek kibocsátása. A fél évszázados jubileumon Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke saját katonaévét idézte fel, amelyet e falak között töltött, majd arról szólt, a Pannon Egyetem integráló szerepet tölt be a dunántúli térségben, több egyenrangú egyetemi város hálóját valósítva meg. A kutatás és fejlesztés a jövő záloga, a felsőoktatás békét szolgáló feladata. 
Vigh László országgyűlési képviselő Zala kibocsátó erejére utalt, amikor azok neveit sorolta, akik innen indulva szolgálják a magyar fejlődést. Balaicz Zoltán polgármester az oktatók, köztük Tóth Endre magas szintű munkáját méltatta, s beszéde végén a PE ZEK számára Zalaegerszeg önkormányzata kitüntető oklevelét nyújtotta át. 
Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium tárcavezetője bizonyítva látta, hogy egy Zalaegerszeg méretű városban is lehet minőségi felsőoktatást működtetni, amely a következő években a járműipari tesztpálya partnerségével oktathat. A következő ötven év legalább olyan izgalmas lesz, mint az elmúlt ötven, mondta zárásként. Az ünnepségen kisfilm mutatta be az elmúlt ötven esztendő történéseit, kitérve a hazai és nemzetközi egyetemi kapcsolatokra, a tudományos kutatásokra, a szakmai konferenciákra, a TDK-eredményekre, a kar vezetésének elismertségére, a diákélet szépségeire, az itt végzettek sikereire. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában