A Bakony igazságszolgáltatásának története

2022.07.15. 11:30

Százötven éves múlt: az egyik legkisebb és a legmagasabban fekvő bíróság a zirci

Megnyílt az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem- és Hagyományápolás pályázat keretében megvalósult, a Zirci Járásbíróság történetét feldolgozó, Bíróságtörténeti emlékek a Bakony bíróságán című kiállítás. Tablói többek közt az egykori vezetőit, korabeli elhelyezését, épületeit mutatják be, például a háborús időszak eseményeit idézik fel, és néhány ügyet, amit itt tárgyaltak.

Rimányi Zita

Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Ottó Péter polgármester a megnyitón

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az ünnepi eseményen Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke arról beszélt, hogy a zirci járásbíróság az egyik legkisebb ügyforgalmú hazai bíróság, ám szavai szerint az újjászületés bírósága is. Felidézte, hogy 1872-ben kezdte meg működését, ám 1970-ben megszüntették, majd 1993-ban ismét önálló bíróság létesült Zircen. A tapasztalatok szerint nem hiábavaló, hogy a bakonyi városban ellátja szerepét, ugyanis a gyakorlat azt mutatja, hogy a digitális ügyintézés mellett is van jelentősége, hogy szolgáltatásai a hagyományos módon szintén elérhetők, erre ugyancsak van igény – magyarázta el az elnök és szólt jelenlegi épületének felújításáról. A külső szigetelés kialakításával, a homlokzat és a tetőszerkezet rendbetételével annak első ütem nemrégiben befejeződött, és a tervek szerint hamarosan folytatódnak a munkálatok. 
Ottó Péter zirci polgármester többek közt a kiállítás tablóinak összeállításához szükséges kutatómunkát méltatta és megjegyezte, hogy a járási bíróság története a város múltjához tartozik, annak egy szelete. Keszthelyi Kristóf, a Zirci Járásbíróság elnöke a múltidézés mellett megemlítette, hogy a járásbíróság jelenlegi, Deák utcai épülete kívülről látványosan megszépült és a szigetelésnek köszönhetően a belső munkakörülmények javultak. Úgy véli, előny a zircieknek és a környék településein élőknek, hogy itt fordulhatnak bírósághoz, közel a lakhelyükhöz. Elhangzott, hogy a zirci az ország legmagasabban lévő bírósága, földrajzi elhelyezkedéséből adódóan. 

Szabó Viktor, a Veszprémi Törvényszék bírája, aki a nagyrészét végezte a kiállítást megelőző kutatómunkának, elmondta, hogy a járásbíróságot Zircen egykor a város térségi szerepe miatt hozták létre, ma is a település rangját emeli. Történetének egyik érdekessége, hogy eleinte a ciszterci apátság az elhelyezését anyagilag támogatta, s korábban katonák használták hajdani helyiségeit. Arról szintén szólt Szabó Viktor, hogy a neves szakemberek, akik egykor itt dolgoztak, innen elkerülve máshol is elismertségre tettek szert, akadt, aki a jogi publicisztika jeles alakjaként. 
Az eseményen részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke. A kiállítás tablóit a tárgyalóteremben mutatták be, de végleges helyük az udvari kőfalon lesz, ott időjárásálló változatait helyezték el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában