Lélek- és értékközösség

2022.07.03. 10:00

Átadták a diplomákat a Veszprémi Érseki Főiskolán

Nincs elveszett élet, de van csoda, aminek megtapasztalása sok-sok örömmel töltse el önöket! – kívánta Udvardy György érsek szombat délelőtt, amikor az érseki főiskola idei végzősei ünnepélyes körülmények között átvehették diplomájukat, oklevelüket.

Őrsi Ágnes

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Sarlós Boldogasszony napján történt, azon a napon, amelyen Mária és Erzsébet találkozására emlékezik a katolikus egyház - a csodára, amire fény derült e találkozáson; az idősnek tartott, meddő Erzsébet mégis megfogant. Mindennapjaink csodái, melyeknek tanúi lehetnek a főiskola végzősei, ha hittel, hivatástudattal lépnek arra a területre, amelyen rájuk nagy szükség van, legyen az oktatás vagy szociális szolgálat.
Társintézmények képviselőivel, a főiskola dolgozóival és a taláros ünnepeltek rokonságával telt meg a nagyterem, ahol a jelenlévőket Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is köszöntötte. Böjte Csabát idézte, aki szerint életünk egy marék aranyporra hasonlít: használhatjuk jóra, meg nézhetjük is felelőtlenül, amint kifújja ujjaink közül a szél. Leszögezte: hitben, szép emberi kapcsolatban lehet méltó életet élni, olyan közösségben, ami biztonságot ad, amiben hasznos vagy. Mert az teljesedhet ki igazán, aki tartozik valahova, és a főiskola, az itt eltöltött évek biztos részét jelentik e kötelékeknek.
Halmay Gábor a veszprémi önkormányzat képviseletében arra emlékeztetett, hogy az ezeréves város marasztal és visszavár, de bárhova is vigye az élet a most végzett fiatalokat, sokan számítanak majd rájuk. Óriásira nőtt a munka jelentősége, amihez az elhivatottság mellett kivételes egyéni érzékenység kell, mivel nem boldog idők előtt állunk, hanem válságok, járványok, háborús fenyegetések között létezünk.

Sebestyén József rektor két éve vezeti az érseki főiskolát. Mint mondta, azzal az elhatározással kezdte munkáját, hogy mivel az erős fundamentum felépítménye felett elszállt az idő, meg kell újítani az intézményt. Hosszan sorolta, mennyi változást sikerült elérni a járvány nehezítette időszakban is; új képzésekkel jelentkeztek, 2022-től 15 szakirányú továbbképzést hirdethettek meg, szerveztek online szakmai napot, számos konferenciát, megújult a főiskola folyóirata, új kiadványok jelentek meg, a hálózatosodás azt jelenti, hogy a térség különböző szereplőivel folyamatos a kapcsolattartás, és például idén tavasszal létrejött a tehetséggondozó központ is.
Sarlós Boldogasszony napján Veszprémben, az érseki főiskolán harmincnégyen vehették át diplomájukat, illetve szakirányú oklevelüket, a program méltó része volt Szabó Eszter énekes műsora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában