Koszorúzás

2022.08.16. 19:00

A tragikus várpalotai aknavetőcső-robbanásra emlékeztek

Katonák és civilek több helyszínen is emlékeztek július végén a 28 évvel ezelőtti várpalotai aknavetőcső-robbanás következtében elhunyt és megsebesült bajtársaikra a várpalotai Gábor Áron Nyugállományúak Klubja és az MH Bakony Harckiképző Központ szervezésében.

Szabó Péter Dániel

Az 1994-ben elhunyt Kránitz Antal özvegye is koszorút helyezett el a Kossuth-laktanyában található emlékműnél

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Az elhunyt katonák emléke figyelmeztessen valamennyiünket arra, hogy a katonai szolgálat veszélyekkel járhat. Számunkra, akik nap mint nap elsétálunk itt, legyen Kránitz Antal emléke figyelmeztető is, mennyire fontos, hogy vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra – fogalmazott megemlékező beszédében Oszlánszki Béla ezredes a Kossuth-laktanyában található emlékműnél.
Az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka felidézte a tragikus esemény körülményeit és a tűzparancsot követő robbanás részleteit. 1994. július 25-én a 108. Mészáros Lázár Gépesített Lövészdandár tüzéralegysége érkezett kiképzési feladatra a Bakonyba. A vizsgafeladatok végrehajtása közben, kora délután azonban az egyik aknavető csöve úgynevezett rátöltés következtében felrobbant.  A baleset következtében négyen sérültek meg, köztük a várpalotai Kránitz Antal őrnagy, aki később a kórházban életét vesztette.
Ezt követően a megjelentek, köztük az áldozat családja, az alakulat, valamint a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja képviselői helyeztek el koszorúkat az emlékhelynél. 
A megemlékezés következő helyszíne a Bakonykúti (Csörlőházi) Kiképzőbázis volt, ahol a tragédia helyszínétől nem messze még 1995-ben az akkori lőtérparancsnokság, illetve a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által állíttatott emlékműnél idézték fel a 28 évvel ezelőtt történteket, majd koszorúzást követően a Tésre vezető út mellett található, vitéz Csörgey Károly tiszteletére állított emlékoszlopnál folytatódott az esemény.
A felújított posztamensnél elhangzott, a tábornok az első világháborúban a fronton megsebesült, hősi helytállása miatt a kormányzó 1922-ben vitézzé avatta. Később megbízták a tüzér fegyvernem fejlesztésével, majd Horthy kinevezte tábornokká és a tüzérség felügyelőjévé. Egyben a hajmáskéri kiképző bázisnak a parancsnoka is volt. 1928-ban egy titkos fegyverkísérletben légvédelmi ágyúkat próbáltak ki. Először vízszintesen lőttek, ahol még rendesen működött az ágyú, majd hatvanfokos szögben felemelték, és az elsütés pillanatában a gránát a csőben robbant. Csörgey tábornok a helyszínen életét vesztette két főtiszttel és négy katonával együtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában