Gombócfesztivál

2022.08.08. 11:30

Annyi gombóc készült, hogy senki nem maradt éhen

Nagy Dezsőné nyerte el az Aranygombóc díjat egy savanyú káposztás, baconos, snidlinges finomsággal a gombócfesztiválon, amelyet Balatonfűzfőn rendezett meg a Vendégváró és Gasztronómiai Egyesület (VGE) a közösségi háznál szombaton.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 Szanyi Szilvia polgármester és Molnár Eszter, a VGE elnöke méltatta a rendezvényt, mely meghatározó a város idegenforgalmában, ugyanis rendszerint nagyon sok érdeklődőt vonz. A polgármester kiemelte az összefogást és a rengeteg önkéntes munkát, mely a kitűnő, jól szervezett vendégcsalogató eseményt kísérte. Kiderült, a gasztronómiai fesztivált 2007 óta szervezik meg, Varjú Lajos és Papp József, illetve a helyi Vöröskereszt jóvoltából. Azért esett a választásuk éppen a gombócra, mert a fesztivál ötletgazdáinak kedvenc étele a szilvás gombóc. A VGE egy évvel később alakult meg, Varjú Lajos vezetésével. A fesztivál nagyon jelentős, tömegek érdeklődnek iránta, az egyik legnagyobb nyári rendezvény Balatonfűzfő életében. A legjobbnak járó Aranygombóc díjat 2011 óta adják át, Horváth Mónika és Horváth Irén javaslata alapján.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Molnár Eszter, aki 2018 óta vezeti az egyesületet, azt mondta, sajnos a koronavírus-járvány miatt két alkalommal nem tudták megszervezni a gombócfesztivált, így most nagyon örültek annak, hogy erre ismét sor kerülhetett. 

Ezúttal is zsúfolásig megtelt a közösségi ház udvara érdeklődőkkel, akik az egyesület héttagú elnöksége és a sok önkéntes által a helyszínen, illetve előzőleg otthon készített gombócokból válogathattak. Az emberek, köztük családok, illetve baráti társaságok különféle gombócokkal rukkoltak ki, így volt a kínálatban egyebek mellett szilvás, barackos, banános, túrós és meggyes. Ezeken kívül lehetett kóstolni sós, spenótos, illetve húsos finomságokat is. Korábban nagy sikert aratott a füstölt hússal töltött gombóc erdei gombamártással. Az idei Aranygombóc díjat Nagy Dezsőné nyerte el, aki savanyú káposztás, baconos gombócot készített snidlinggel. Az ételeket háromtagú zsűri értékelte, Béres Istvánné, a Balatonfűzfői Városvédő és Fürdőegyesület elnöke, Marsi Anikó újságíró, televíziós műsorvezető és Horváth Irén, a díj egyik alapítója. 

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A fesztivált egész napon át változatos programok kísérték, így koncert, néptánc, vidám gyermekrendezvények. Az érdeklődők városnéző kisvonatra is felszállhattak, a napot Dévényi Tibor diszkójával és utcabállal zárták Balatonfűzfőn, ahol a nyári fesztiválhangulat már csütörtökön elkezdődött. A Tobruki strandon vízi színpadi koncertekkel szórakoztatták az embereket egész hétvégén. Vasárnap pedig különleges és egyedi veterán autók mutatkoztak be a balatoni városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában