Ünnep

2022.08.23. 13:00

Az apátság perjele szentelte meg a kenyeret Tihanyban

Államalapító királyunk nagy látókörű, sokoldalú, gazdag személyiség volt, hangsúlyozta Tósoki Imre, Tihany polgármestere augusztus 20-a alkalmából, a Magtárban rendezett ünnepségen, ahol Mihályi Jeromos, a bencés apátság perjele megszentelte az új kenyeret.

Kovács Erika

Az ünnepi gondolatok után Mihályi Jeromos, a bencés apátság perjele megszentelte, majd Tósoki Imre polgármester megszegte az új kenyeret

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A település elöljárója egyebek mellett elmondta, az augusztus közepe óta tartó helyi ünnepek a Szent István királyra való emlékezéssel értek el csúcspontjukhoz.
- Utcát, illetve egy közt neveztünk el Bittera Gyuláról, nemrég adtuk át a Tihanyi Bencés Apátságot és a Mádl Ferenc teret összekötő lépcsőt és a felújított Magtár épületet, ezúttal pedig változatos, Tihanyhoz kötődő programokkal ünnepelünk - fogalmazott Tósoki Imre. Elhangzott, a múltra való emlékezés, akárcsak a múlt, mindig többrétegű. Így megidézünk egy kort, értékeket keresünk, célokat és irányokat jelölünk ki a nagy elődök nyomdokait kutatva, melyhez példájukat, cselekedeteiket, szellemiségüket használjuk iránytűként. Szent István nem csak az előtte álló napot látta: tekintetét a jövőre függesztette. Kijelölte az utat, amelyen a magyarságnak el kellett indulnia, és amelyen járva máig jutottunk. Kijelölte helyünket az európai népek között, megadta az irányokat: kereszténység és nyugati orientáció. Államszervezetét, jogrendjét úgy alakította ki, hogy azzal évszázadokra szolgálta a magyar államigazgatást, az igazságszolgáltatást.
Tisztában volt az államszervezet és az ahhoz kapcsolódó, működését szabályozó jogrend jelentőségével. Előírta a hit megtartását és megerősítését, az erények gyakorlását minden hatalommal bíró vagy hivatalt viselő személynek, akárcsak a kegyességet és az igazságosságot. Mindebből látszik, hogy az állam megalapításakor nem csak a hatalom gyakorlásának módja, hanem az erények széles rendje és az erkölcs is kulcsszerepet játszott. Szent István egy bölcs államférfi, országa biztonságán és jólétén őrködő király, alattvalóira gondot viselő, igazságos, türelmes és erkölcsös uralkodó, aki mélyen hitt a keresztény világrendben, a keresztény szellemiségben.
Az ünnepi gondolatok után Mihályi Jeromos, a bencés apátság perjele megszentelte, majd Tósoki Imre megszegte az új kenyeret. Az ünnepen szép műsort adott a Tihanyi Népzeneoktatás, a helyi asszonykórus, és kiállítást is meg lehetett tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában