Egyház

2022.08.21. 20:00

Fiatalodik a tihanyi bencés közösség

Megtöltötték a Tihanyi Bencés Apátság templomát a helyi, a környékbeli, valamint a Győri Egyházmegyéből érkezett hívők a nagymisén, augusztus 15-én. Legnagyobb tömegben Kópházáról érkeztek zarándokok Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele ünnepére, közölte Barkó Ágoston, az apátság képviseletében.

Kovács Erika

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság/Pados Adrián

Augusztus 14-én, Mária mennybevétele főünnepének I. vesperásában (esti imaóra) öltötte magára a bencés szerzetesi ruhát Németh Benedek 25 esztendős soproni származású, statikus mérnök, aki egy esztendeje jelentkezett a tihanyi bencés közösségbe. A jelöltidő letelte után kitartott szándéka mellett, és Placid testvérként csatlakozott a szerzetesekhez. Az olvasmány, majd a homília után Mihályi Jeromos perjel előtt egyszerű fogadalmat tett Gál András Sámuel 27 esztendős, kecskeméti származású novícius, aki két éve él a közösségben. A magyarországi bencés rendbe jelentkezőknél a fél éves-egy éves jelöltidőt követi a szigorú újoncév, amely szintén tizenkét hónap, majd ezután három évre tesznek úgynevezett egyszerű fogadalmat, amelyet követhet az ünnepélyes örökfogadalom. Szent Benedek apát Regulája szerint a fogadalom tartalma: az engedelmesség, az állhatatosság és a szerzetesi életalakítás. Sámuel testvér történelem-etika szakos tanár és kiválóan kántorizál, így nagy segítség a tihanyi bencések által gondozott egyházközségek életében. 

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság/Pados Adrián

Barkó Ágoston atya elmondta, az augusztus 15-i szentmisében tett ünnepélyes örök szerzetesi fogadalmat a kópházi születésű, horvát gyökerekkel rendelkező Mogyorósi Márk Ányos atya. Ányos atya győri egyházmegyés papként 2017-ben kezdte meg a novíciátust Tihanyban és 2018-ban tett egyszerű fogadalmat. Az elmúlt három tanévben a Pápai Lateráni Egyetem Augustinianum Patrisztikus Intézetében végezte el a licenciátusi tanulmányokat (a doktori képzés első része). A szentmisén mintegy 50 pap és szerzetes gyűlt össze az oltár körül. A szentmisét Mihályi Jeromos perjel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója vezette. Az ünnepet megtisztelte Dr. Várszegi Asztrik püspök, kiérdemesült pannonhalmi főapát úr is. A fogadalomtételi szertartás elején a jelölt kérdésekre válaszolt a három fogadalommal kapcsolatban, majd arcra borult, míg a Mindenszentek litániáját énekelték. Felegyenesedve felolvasta a fogadalom saját kézzel leírt szövegét, majd ünnepélyes imádságot énekelve megáldotta az elöljáró, majd a fogadalmat tevő háromszor énekelte kitárt karral a Szent Benedek apát úr által előírt zsoltárverset: „Fogadj el engem, Istenem, szent igéd szerint, hogy neked éljek, és ne szégyeníts meg engem, mert tebenned bíztam, Uram.” Végül megkapta a kukullát, a szerzetesi kórusruhát, amelyet az örökfogadalmas bencés szerzetesek az imaórákon viselnek. Ezután békecsókot váltott először a tihanyi bencés közösség tagjaival, majd a jelenlévő bencés szerzetesekkel. A szentmise végén meglepetésként a kópházi horvát tamburazenekar zendített rá a helyi búcsúsénekre: " Černá Madona..." (Ó Fekete Madonna). A szentmisét szeretetvendégség követte az apátság Balatonra néző teraszán.

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság/Pados Adrián

Mint ismert, I. András király az 1055-ben keletkezett Tihanyi alapítólevélben a Boldogságos Szűz Mária és Szent Ányos Orléans-i püspök tiszteletére alapította a temetkezési helyéül szánt monostort, Tihany szigetén, a Balaton felett, szilárd kősziklán. Így az apátsági, egyúttal plébániatemplomnak két búcsúnapja is van: Nagyboldogasszony és november 17. A szerzetesközösség a nagy eseményeit is e napokon szokta tartani. 

A rendszerváltozás után lehetőség nyílt arra, hogy ne csak Pannonhalmán és Győrben, két gimnáziumot szolgálva, hanem Bakonybélben és Tihanyban is újjáéledjen a szerzetesség, lehetőséget biztosítva az elcsendesedésre és az emberek szolgálatára. A Tihanyi Bencés Apátság 2012-től a Magyar Bencés Kongregáció tagjaként önálló monostor. A 13 fős közösségből 10 fő örökfogadalmas. Az apátságot jelenleg perjel (prior) vezeti. A legfiatalabb testvér 25 éves, a legidősebb 91. Az idősek is nagyon aktívak. Szolgálataik: lelkipásztori munkát végeznek a környező településeken is; vendégeket fogadnak, lelkigyakorlatokat vezetnek; előadásokat, kiállításokat, koncerteket szerveznek; a helyi bencés általános iskolában tanítanak, levendulát és gyógynövényeket termesztenek, gyógyteákat készítenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában