Északi és latin-amerikai dallamok

2022.08.17. 14:03

Ismét megnyitottak a kertkávézók a veszprémi Jeruzsálemhegyen

Idén ismét megnyíltak a kertkávézók a veszprémi Jeruzsálemhegyen. Az ott élők immár hatodik alkalommal, hat helyszínen várták a kertjeikbe betérőket kávéval, üdítővel, süteménnyel, zenei, irodalmi és spirituális programokkal.

Balla Emőke

Hat helyszínen zenei, irodalmi és spirituális programok is várták a vendégeket

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A rendezvényt a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VeMAFi) kezdeményezte 2016-ban, amikor Veszprém a Finnugor népek kulturális fővárosa címet viselte. Észt mintára szervezték meg a kávézást, ez hagyomány az észt városokban. Nyaranta minden héten más-más város városrészekben hirdetik meg a programot; a város különböző pontjain élők találkoznak egymással, egy kávé, limonádé, sütemény mellett ismerkednek, beszélgetnek, a vendégek becsületkasszás alapon honorálhatják a vendéglátást.

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kezdetektől szervezője a programnak. Ahogyan tavaly, úgy idén minden kert nevet és témát kapott. Tavaly volt először, hogy kulturális és lelki programokat is kínáltak a kertekbe betérőknek, így történt idén is. Az elmúlt esztendőben és idén is találkozhattak a résztvevők a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad versmondóival, akik rímhányó Romhányi „állatkerti” verseit és La Fontaine meséit adták elő. Több helyszínen az utcán is álltak a vendégek, nemcsak a meséket, de a Gyöngyhalász latin duó latin-amerikai és spanyol zenés műsorát hallgatva. Együtt, közösségben töltötték a délutánt a helybeliek, de Veszprém más városrészeiből is érkeztek érdeklődők. Ez a rendezvény célja: találkozni, ismerkedni, barátkozni.

Kadri G. Laube észt népi harmonikás több kertben is minikoncertet adott, az északi dallamokat hallva a látogatók örömmel perdültek táncra. Spirituális csemegéket is kínáltak az udvarokban: az egyik helyszínen jógázni lehetett, egy másik helyszínen a Nyitott szemmel magazint lapozgatni.

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjai ezúttal is remek nyár délutáni kikapcsolódást kínáltak. A szervezők óhaja, hogy a kezdeményezés Veszprém más városrészeiben is elterjedjen, a nyár több hétvégéjén legyenek hasonló programok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában