Példamutató munkásság

2022.08.16. 17:30

Közterületet neveztek el Tihanyban a levendula atyjáról

Magyarországon elsőként közterületet neveztek el és emléktáblát avattak Bittera Gyula, a tihanyi levendula meghonosítója és a hazai illóolajipar megteremtője tiszteletére a félszigeten, a Csokonai utcában kedden. Az eseményen részt vettek a tudós rokonai, munkatársai is. Ezentúl az Illatok Háza fölötti területet Bittera Gyula köznek nevezik.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Tósoki Imre polgármester felidézte, a felújított főtér Mádl Ferenc köztársasági elnök nevét kapta 2012-ben. Azóta tíz év telt el, és most újabbal gyarapodik az ismert emberek nevét viselő utcák sora. – Örülünk, hogy Bittera Gyula személyében olyan névadónk van, akinek munkássága Tihanyhoz kötődik, és aki ma is nagyon fontos nekünk – fogalmazott. Méltatta a Tihanyi Levendulamanufaktúra kiállítását, amely őrzi, bemutatja a tudós emlékét. A polgármester kiemelte, a helyi önkormányzat mellett személyesen is elkötelezett a múlt megismerése, értékeinek megőrzése mellett. – Közösségünk kitart hagyományai, öröksége mellett, ezt mutatja számos rendezvényünk, fesztiválunk, klubunk. A mai névadó ünnepség újabb jele annak, hogy van igény és szándék múltunk felkutatására – mondta. Elhangzott, a levendula nemcsak a helyi flóra része, amelyre egy gazdasági ágazat épül, hanem kultikus jelentőségű, történelmi gyökerei Bittera Gyula ültetvényéig nyúlnak vissza, és ma is Tihany egyik meghatározó jellegzetessége. - Mindez arra kötelez minket, hogy ne csak a gyógynövénytermesztőt, vegyészt, a gyáralapítót, a tudóst tiszteljük Bittera Gyulában, hanem az embert is, aki sokrétű munkájában mindig a maximumra törekedett. 

Nyárádi Zsolt, a Bittera Gyula Alapítvány egyik kurátora aláhúzta, az alapítványt 2016-ban azzal a céllal hozták létre, hogy továbbvigyék a tihanyi levendula meghonosítójának szellemi örökségét. Összegyűjtötték a tudós életéhez, munkájához, a tihanyi levendula történetéhez kapcsolódó tárgyakat, írásokat, melyekből interaktív kiállítást hoztak létre, restauráltatták a Bittera Gyula által tervezett két illóolaj-lepárlót, egyiket ezúttal kiállították. – Az alapítvány kezdeményezésére Magyarországon elsőként Tihanyban neveznek el közterületet a tihanyi levendula atyjának tiszteletére, öregbítve ezzel Bittera Gyula példamutató munkásságának hírét, értékét – hangsúlyozta Nyárádi Zsolt, majd köszönettel szólt az önkormányzat és Tósoki Imre támogatásáról. 
A köszöntők után Barkó Ágoston atya a Tihanyi Bencés Apátság képviseletében megáldotta a közterületet, amelyet nemzeti színű szalag átvágásával felavattak. Ezen az ünnepi pillanaton részt vett Bittera Miklós, a tudós unokaöccse és keresztfia, Bittera Mária, a tudós menye, Tósoki Imre polgármester, Nyárádi Zsolt és felesége, Hollán Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában