Helybe ment a hatóság

2022.08.30. 16:00

Őzbaktrófeákat bíráltak az alsóperei vadászházban

Mintegy száz őzbak trófeájának vizsgálatát végezték el a hatósági szakemberek a szokásoktól eltérően nem a veszprémi irodájukban, hanem a vadgazdálkodás helyszínén, az alsóperei vadászházban. Ennek a hagyománynak az újjáélesztése a Veszprém Megyei Kormányhivatal és az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete megállapodásának köszönhető. A vadászok, vadőrök szakmai tapasztalatcseréjét szolgálja.

Rimányi Zita

Fotó: Penovác Károly/Napló

– A vadászatra jogosultak kötelesek a vadászati hatóságnak bemutatni trófeáikat. Ezt az utóbbi évtizedekben Veszprémben tehették meg, ott mérték le például az agancsokat. A vadgazdálkodásban dolgozók igénye és a kormány szándéka azonban találkozott, változtattunk ezen a gyakorlaton, egy régebbihez tértünk vissza. Már több helyszínen megtörtént a kihelyezett trófeavizsgálat és a jövőben is így folytatódik. Az ügyfélbarát ügyintézés jegyében közelebb hoztuk a hivatalt a vadászokhoz. Ezúttal Alsóperén mintegy száz őzbak bírálatát végzik el a szakemberek. Az elejtők figyelemmel követhetik munkájukat, a bírálat menetét, azt, mire ügyelnek ilyenkor és megnézhetik, más vadászok milyen trófeákat ejtettek el – mondta el Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal főispánja a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. alsóperei vadászházában. 

Fontos eseményről van szó, amely jó kapcsolatok révén úgy működik, hogy minden fél érdekét szolgálja, szakmai fejlődésre nyújt lehetőséget – tette hozzá Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezetének elnöke. Szerinte a továbbiakban még nő a jelentősége, s szervezetük segíteni kívánja a szakmai munka során Takács Szabolcsot, akit az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnökévé választottak a közelmúltban.

A trófeaszemle kilépett az irodából, oda ment, ahol a vadgazdálkodás zajlik – szögezte le Pap Gyula és hangsúlyozta: szeretnék ezt a formát tovább népszerűsíteni, hogy még több elejtő, vadőr, sportvadász vegyen részt a hasonló alkalmakon az elkövetkezőkben. Visszajelzést kaphatnak a környék vadpopulációjáról, beszélgethetnek egymással, s decemberben és januárban már nem csak őzbakok, más vadak trófeái is bírálatra kerülnek. 

Ugron Ákos Gábor, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója házigazdaként arról beszélt, hogy történelmi helyszínen, a Nádasdy-birtok vadászati részén biztosítottak helyet a szakmai eszmecserének. Szívesen tették, szavai szerint ez közös érdek, s vadászterületeikről társaságuk is hozott trófeákat a bírálatra. Megemlítette, hogy Alsóperén lőtte első bikáit egykor Széchenyi Zsigmond vadász, utazó, író, a gróf, aki a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjának számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában