A lényegre figyeljünk

2022.08.04. 13:00

Szijártó László plébános szolgált a kolontári szentkútnál

Szent Annára, Jézus Krisztus nagyanyjára emlékeztek a térségből összegyűlt hívek Kolontáron, a szentkútnál július 31-én.

Tisler Anna

Anna-napi szentmisét tartottak a kolontári szentkútnál Fotó: Gyarmati László

A kegyhelyen évek óta megtartják az Anna-napi szentmisét. Szijártó László plébános, aki jelenleg Balatonalmádiban szolgál, szentbeszédében kijelentette, hogy a szentkút azok zarándokhelye is, akik nagyon vágynak gyermekáldásra, de Isten ezt a kegyelmet még nem adta meg nekik. Imádkozzunk értük is. Imádkozzunk, odafigyelve, ne csak saját magunkért, hanem mindazokért, akik nálunk is nehezebb helyzetben vannak. 
– Miért járunk szentmisére, és miért jöttünk a szentkúthoz? – tette fel a kérdést az atya. – Útközben miért imádkoztunk? Azért, hogy Isten teljesítse az akaratunkat, amely arról szól, hogy nekünk vagy családunknak legyen jó? Vagy a környezetünkre is odafigyelünk? Tele vagyunk félelmekkel, gondokkal, sérelmekkel, aggodalmakkal, amelyek úgy kitöltik a gondolatainkat, hogy figyelmünk elterelődik a lényeges dolgokról. Az Úr Jézus nagyszülei is tele voltak gondokkal, aggodalmakkal. Sokáig nem született gyermekük. De elmentek Jeruzsálembe, hittel, teljes figyelemmel imádkoztak, majd vágyuk valósággá vált. Mi hogyan élünk? Hányszor fogalmazzák meg a szentmise után a hívek, hogy a pap már megint a politikáról vagy a pénzről szólt. 
– Az evangéliumban is ott a gondolat, a pénz része a mindennapjainknak – mondta a plébános szentbeszédében. – Sokan mindent megtesznek, rengeteget dolgoznak azért, hogy biztosítsák azt, hogy ők és családjuk minél magasabb színvonalon élhessen. Majd történik valami váratlan rossz, Isten hazahívja; elég egy baleset, egy tragédia, az életünk egy pillanat alatt megváltozhat. Természetesnek vesszük, hogy sok minden jár nekünk, aztán egyszer csak azt tapasztaljuk, hogy az anyagi dolgok fontossága mennyire tünékeny. A mi életünkben egy olyan dolog okozott komoly változást, amelyet egy évvel ezelőtt még senki sem gondolt. A szomszédunkban háború dúl, és azóta sok minden változott nálunk is. Ha Istenre helyezzük a hangsúlyt, reménykedhetünk, hogy segítségével sorsunk jobbra fordul. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában