A megelőzésre helyezik a hangsúlyt

2022.08.10. 14:10

Szűrővizsgálatok az Egészségparton Csabrendeken

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve idén nyáron is megtartja az Egészségpart elnevezésű egészségügyi felvilágosító és szűrő rendezvénysorozatot, melynek állomása szerdán Csabrendek volt. A programra már a kezdés után sokan regisztráltak. Érkeztek érdeklődők a térségből is.

Tisler Anna

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Navracsics Tibor köszöntőjében elmondta, országgyűlési képviselőként naponta szembesül a térség gondjaival, és azzal, hogy az egészségügyi ellátásoknál egyre inkább a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.

Navracsics Tibor
Forrás: Pesthy Márton/Napló

Ebben a sok szempontból hátrányos helyzetű térségben a betegségek korai felismerésén  és a megelőzésen keresztül vezet az út a felíveléshez. A   Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos hozzátette, a fenntarthatóság jegyében már elkezdődött egy együttműködés az EKF-fel, célja olyan tudatos és célzott szűrés, amely a lakosság életminőségét is javítja. Az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként köszönetét fejezte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központtal folytatott együttműködésért, és bízik abban, hogy az uniós forrásokat a betegségek megelőzésére, felismerésére, szűrővizsgálatokra, valamint az egészségügyi ellátás fejlesztésére, hatékonyabbá tételére fordítva a térség lakosainak életminősége és társadalmi értelemben vett versenyképessége is javul.

Müller Cecília
Forrás: Pesthy Márton/Napló

Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, a Nemzeti Népegészségügyi Központ öt éve kezdte azt a programot, amelynek keretében az emberekhez viszik a szűrővizsgálatokat. Kapcsolódtak a hátrányos helyzetű településekhez, valamint az Egészségpart programhoz. Ez utóbbival a céljuk, hogy a Balatont körbejárva a nyaralás, pihenés közben biztosítsák a lehetőséget az egészségi állapot feltérképezésére. Eddig 371 településen tartottak 416 szűrési napot, amelyen csaknem 30 ezer embert értek el. A programra egyre nő az igény. 

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A szűrővizsgálatok fontosságáról szólva elmondta, az időben felfedezett, még tüneteket nem okozó elváltozások nagyobb eséllyel gyógyíthatóak. Magyarországon a vezető halálok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések. A szűrővizsgálatok azokat jó eséllyel kimutatják. Cél, hogy növeljük az egészségben eltöltött évek számát, amely nem csak az egyénnek, a környezetének, hanem a társadalomnak is érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában