Fejlesztés

2022.08.19. 17:30

Tovább gyarapodott Tihany, a Balaton ékszerdoboza

Ünnepélyes körülmények között adták át a volt Magtár felújított épületét és a bencés apátsághoz vezető lépcsősort Tihanyban pénteken. Ebből az alkalomból kiállítást is nyitottak a megújult házban.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az ünnepséget a Tihanyi Bencés Apátság és környéke, az apátsági lépcső, a Csokonai liget, az Echo domb, valamint a Mádl Ferenc téri műemlék magtár felújítása, fejlesztése alkalmából rendezték.

Rózsa Éva, a Németh László Művelődési Ház igazgatójának köszöntője után Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a beruházások jelentőségéről kiemelte, a Balaton és térsége meghatározó a hazai idegenforgalomban. Tihany ékszerdoboz a szőlőültetvényeivel, a levendulával, a tájházakkal, a történeti, építészeti emlékeivel, illetve a keresztény Magyarország egyik meghatározó kulturális központjával, a Tihanyi Bencés Apátsággal. Az idei nyár első két hónapjában a turisztikai forgalom 80 százalékát a vidéki Magyarország adta, a legnépszerűbb a Balaton, egymillió vendéggel és 3,3 millió vendégéjszakával. Tihanyban júniusban 35 ezer, júliusban 58 ezer vendégéjszakát regisztráltak, az augusztusi előfoglalás közel 30 ezer éjszaka. Idén az első félévben közel 1,3 milliárd forint volt a település szálláshelyeinek árbevétele. - Beértek az elmúlt évek turisztikai fejlesztései, fogalmazott a vezérigazgató.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője a fejlesztések méltatásakor kiemelte a magyar kormány, az MTÜ és az Európai Unió támogatását, illetve megköszönte a civil szervezetek és a tihanyi emberek munkáját, segítségét. Tósoki Imre, Tihany polgármestere bemutatta a helyszíneken történt műszaki és turisztikai fejlesztéseket, majd külön kiemelte a településfejlesztési tervet, amelyben meghatározó mások mellett az MTÜ és a Bahart részvétele is.

 

Kiderült továbbá, Tihany önkormányzatának beruházásában elkészült a Mádl Ferenc teret a Pisky sétánnyal összekötő lépcsősor, amely a bencés apátság 1000 éves történetének is emléket állít, az alján pedig vízfüggöny frissíti fel a vendégeket. Az igényesen kialakított pihenőkről gyönyörködni lehet a Belső-tó és a tihanyi hegykoszorúk látványában. A Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. beruházásában elkészült a Mádl Ferenc téri műemlék magtárépület felújítása, és látogatható lesz a Tihany anno című kiállítás is. Közösségi terek is rendelkezésre állnak, mint multifunkcionális rendezvényhelyszín, kulturális programokkal, illetve látogatóközpont, tájékoztató funkciókkal, itt kapott helyet a Tourinform iroda. A kivitelezési munkák 2021 januárjában kezdődtek. A magtár műemléki felújítását Kralovánszky Réka és Berzsák Zoltán építészek tervezték, építészeti kivitelező az NBU Kft. volt. A kiállítás kurátorai Juhász Anna, Morva-Simon Natália, Nagy-Labbancz Adrienn és Virág Zsolt, a kiállítást Virágos Gábor rendezte. A lépcsősort és a mellette lévő Csokonai Liget megújítását Herczeg Ágnes tájépítész tervezte, a kivitelezést a Stylus Zrt. végezte.  A Tihany anno című, 160 képből álló kiállítást Virág Zsolt kurátor mutatta be, a létesítményeket ünnepélyes szalagátvágással adták át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában