Megelőzhetőek a vízi tragédiák!

2022.08.20. 10:00

Újabb közösségi mentőmellény állványt adtak át Alsóörsön

Már a negyedik közösségi mentőmellény-állványt adta át a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) Alsóörsön, a községi strandon. A mentőmellényt formázó állványon 12 gyerekméretű mentőmellény található, és ingyenesen lehet használni a fürdőhelyen. Az állványt a Balatoni Yacht Klub finanszírozta, derült ki a pénteki átadáson.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

- Minden egyes mentőmellény állvány átadása óriási öröm számunkra. A másik három strandról, ahol már kihelyeztünk ilyen állványokat, azt a visszajelzést kapjuk, hogy folyamatosan használják a családok a mentőmellényeinket. A tragédia egy pillanat alatt megtörténhet, elkerülését segítheti, ha a gyerekek mentőmellényben játszanak a vízben vagy a strandeszközökön, sporteszközökön, fogalmazott Bagyó Sándor, a VMSZ elnök. Hozzátette, az említett mellényben sokkal nagyobb biztonságban vannak a gyermekek, mint karúszóban vagy úszógumiban, de még mentőmellényben sem szabad felügyelet nélkül hagyni őket a vízben! Köszönettel szólt Alsóörsről, hogy befogadta a mentőmellény állványt, melyet könnyű megtalálni a strandon. Egy nagy, neon narancssárga mentőmellényt ábrázol, melyen ez áll: Vedd el! Vedd fel! Viseld! Tedd vissza! Az egyedi azonosítóval ellátott mellények egyedi színűek, nem kaphatóak kereskedelmi forgalomban.

- A Balatoni Yacht Club 2017-es újraindulása óta Alsóörsön működik, mondta el az átadón dr. Ugron Gáspár Gábor, a klub elnöke. Kifejtette, vitorláson, strandolás közben, veszélyhelyzetben csak mentőmellényben vagyunk biztonságban a Balatonon. Ezért mindenki vigyen magával mentőmellényt, ha vízibiciklivel vagy más strandeszközzel megy ki a nyílt vízre.

 

Hebling Zsolt polgármester és Pandur Ferenc önkormányzati intézményvezető aláhúzta, az önkormányzat a strand üzemeltetésekor kiemelt figyelmet fordít a fürdőzés biztonságára. Évek óta kiválóan együttműködnek a VMSZ-szel. A vízi eszköz kölcsönző pedig biztosítja az eszközökhöz a mentőmellényeket. A most átadott állvány a mentőmellényekkel itt, a gyermekpancsoló mellett is a biztonságot erősíti. Felhívja a szülők és a gyerekek figyelmét a mellény jelentőségére, mely segít a vízi balesetek megelőzésében. A VMSZ Alsóörsön kívül Balatonalmádiban a Wesselényi strandon, Balatonkenesén, a Bezerédj Strandon, valamint Balatonlellén, a Napfény Strandon állított fel mentőmellény állványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában