Tavunk

2022.08.13. 10:00

Vizsgálják a balatoni algaközösségeket

Begyűjtötte az algamintákat a Balatonból a tihanyi limnológiai kutatóintézet, s megkezdte azok vizsgálatát, közölték honlapjukon. Arra keresik a választ, hogy az emberi jelenlét hogyan befolyásolja az algabevonat mennyiségét és faji összetételét.

Szabó Judit/Zalai Hírlap

Tapolczai Kálmán tudományos munkatárs vizsgálja az algákat Fotó: BLKI

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai tavasszal műanyag palackokból készült bójákat helyeztek ki nádasokhoz, kikötőkbe, kőszórásokhoz, és ezekhez mesterséges aljzatokat, falapokat rögzítettek, hogy a rajtuk kialakuló algabevonatot tanulmányozzák. Azt vizsgálják, hogy az emberi jelenlét hogyan befolyásolja az algabevonat mennyiségét és faji összetételét. 

A Balatonban 48 helyszínen helyeztek ki összesen 144 mesterséges aljzatot. A kikötők és a nádasok belsejéből a legtöbb aljzatot be tudták gyűjteni, de a nádasok és a kikötők előtti területeken sok esetben egyetlen egyet sem találtak meg. Mint a honlapjukon írták: ennek a viharos időjárás is oka lehetett, de az emberi jelenlét, a horgászat is szerepet játszhatott a minták eltűnésében. 

 

Az aljzatok begyűjtése után a laboratóriumban lekaparták a kialakult bevonatot, megmérték az algák biomasszájának jellemzésére alkalmazott a-klorofill tartalmat és elkezdték a mikroszkópos vizsgálatokat. Ezzel párhuzamosan a vizet is vizsgálták, többek között annak fizikai és kémiai paramétereit, a tápanyagformákat. Az már most látható  - közölték -, hogy a kikötők és a nádasok bevonata alapvetően különbözött egymástól, de a mérések többsége még folyamatban van.  A vizeinkben, különböző felületeken növekvő, bevonatot képző algák rendkívül fontos szerepet játszanak a vizek anyag- és energiaforgalmában. Az algaközösségek diverzitása jó mutatója a környezeti változásoknak: egészen más algaközösség található egy erősen szennyezett, és egy jó állapotú vízben, közölte a kutatóintézet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában