Egykilós burgonya nyert a versenyen

2022.09.04. 15:00

A balatoni rózsától a bakonyi liláig – Fesztivállal ünnepelték a krumpliszedés kezdetét

Már húszéves múltra tekint vissza a Bakonyi Krumpliszüreti és Művészeti Fesztivál, a napokban tizenkilencedszer tartották meg Olaszfaluban, mivel a koronavírus-járvány miatt egyszer ki kellett hagyni. Ugyancsak két évtizedes a település erdélyi testvérkapcsolata.

Rimányi Zita

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A kettős jubileum okán a falubelieknek gratulált a fesztivál megnyitóján Ovádi Péter országgyűlési képviselő, azoknak, akik hetekig készültek a vendéglátásra. A honatya úgy véli, ez is erős közösségüket jelzi, amire a nehéz időkben nagy szükség van.

A Kökösről érkező küldöttség vezetője, Taras Silviu polgármester szintén arról beszélt, hogy a biztos pontot a mai világban a személyes találkozások, a barátságok jelentik, például az, hogy Olaszfaluban mindig szeretettel fogadják őket. Boriszné Hanich Edit, a helyi polgármester elmondta, hogy ezúttal rekordot ért el a főzőversenyen részt vevők száma, tíz csapat jelentkezett annak ellenére, hogy többen a földeken dolgoztak a rendezvény alatt is. Folyik a krumpliszüret. Korábban a betakarítás ünnepeként szervezték meg rendezvényüket, de szeptember végén már jellemzően hűvös az idő, ezért most a szedés kezdetekor tartották meg. Közepes termésre számítanak, egészségesek a krumplik, de a szárazság éreztette hatását, valószínűleg a mennyisége a szokásosnál kevesebb lesz.

A formás krumpliknak hirdetett versenyre három szív alakút is beneveztek, a legsúlyosabbak kategóriájában az egy kiló három dekás nyert. A burgonya-fajtabemutatón láthatták az érdeklődők, milyen a balatoni rózsa, a lorett, a démon, a desirée, a bakonyi lila, a hópehely és az agria. Ezeket termesztik a környéken, többet már régóta. A belőlük készült hagyományos krumplis ételeket meg lehetett kóstolni. Nagy sikere volt többek között a szilvás öntettel ellátott krumplis gombócnak. Mintegy nyolcszáz gombócot készítettek a helyiek az alkalomra. 

 

Lékai Ágnes párjával Veszprémből jött el a krumliszüreti fesztiválra, ismerősük mesélt nekik erről a rendezvényről, kíváncsiak lettek rá. Nem kellett csalódniuk, nagyon ízlett nekik például a tócsi. Az olaszfalui származású Klausz Anna hívta meg őket. Megtudtuk tőle, hogy a csapadékot, a nedvességet jobban megtartó, kicsit agyagos talajösszetétel miatt finom a környéken termő krumpli. A sváb tradíciók szerint körözötthöz, lecsóhoz, kocsonyához is eszik, héjában, sós vízben főzik ki, kenyér helyett fogyasztják többféle ételhez, akár reggelire, ami onnan eredeztethető, hogy korábban olcsóbb volt alapanyagként, mint a liszt. A sárga, a fehér belsejű fajták nem szürkülnek be lereszelve sem, ha hasábburgonya készül belőlük, akkor sem kell közben vízben tartani emiatt a felszeletelt darabokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában