Kitűnő közösségi rendezvény

2022.09.24. 16:00

A mandulát ünneplik Balatonakaliban

Amellett, hogy begyűjtjük a mandulát a tóparti községben, egy kitűnő közösségi rendezvényen szüreteljük annak a munkának a gyümölcsét, amit egy évtizede kezdtünk el, mondta Koncz Imre, a település polgármestere a vasárnap estig tartó Mandulaszüreti napok megnyitóján, pénteken a felújított magtár épületénél.

Kovács Erika

Koncz Imre polgármester Mészáros Gézával, a település üzemeltetőjével a szép környezetben lévő mandulaföldön, melyen három fajtából az önkormányzat ültetett el összesen háromszáz fát

Fotó: Kovács Erika/Napló

A polgármester örömmel beszélt arról, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy a község jellegzetes fáját ültetik az udvarukba, illetve a házuk elé. – Balatonakali a legnagyobb saját mandulással rendelkező magyar település, ahol ebből a fából három hektárnál nagyobb területen nyolcszáznál is több mandulafa van - közölte.
Mint ismert, a tavaszi mandulavirágzás megünneplése után első alkalommal és rendkívül gazdag programmal rendezik meg a település jellegzetes növénye köré szervezett Mandulaszüreti napokat a balatonakali Magtárháznál és a művelődési háznál szeptember 23–25-e között. 

Lesznek egyebek mellett a növényt érintő érdekes előadások, különböző fajtákból balatoni bor- és mandulakóstolás, megszervezik az első országos mandulatörő versenyt, továbbá ismert előadók lépnek fel. A helyi étteremben pedig a csonthéjas termésből készítenek különféle ételeket, illetve édességet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában