Hirdetés

2022.09.28. 06:00

Bounceback konferencia – Aktív és visszavonult élsportolók a munkaerőpiacon

Aktív és visszavonult élsportolók a munkaerőpiacon címmel tartottak konferenciát 2022. szeptember 19-én és 20-án a Pannon Egyetemen.

Forrás: Pannon Egyetem

Kétnapos programsorozat részeként zajlott le hétfőn, szeptember 19-én egy kétéves nemzetközi Erasmus+ stratégia partnerségi projekt eredményeit bemutató konferencia Veszprémben. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), együttműködve a Sportegyesületek Országos Szövetségével (SOSZ) rendezte meg az első Bounceback konferenciát – Aktív és visszavonult élsportolók a munkaerőpiacon címmel a Pannon Egyetem B épületében.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében kiemelte: hatalmas előkészítő munka előzte meg a Bounceback projektet, ami igazán egyedülállónak számít. A Pannon Egyetem számára fontos, hogy ne csak a fiataloknak, hanem a felnőtteknek is fejlődési lehetőséget biztosítsanak, ezen belül kiemelten a sportolóknak is, akiknek egyfajta iránymutatást nyújthat ez a kezdeményezés, hogy a pályafutásukat követően a társadalom hasznos tagjai legyenek.

Dr. Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke beszédében elmondta, az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött a sportélet hazánkban. Komoly hátrányt dolgoztunk le, amit sokak szerint nem lehetett volna elérni, de a sportért dolgozók rengeteget tettek ezért. A Bounceback projekt kapcsán arról beszélt, hogy ez egy olyan nemzetközi siker, amiből mi, magyarok is kivettük a részünket, erre pedig büszkének kell lennünk. Ez a lehetőség a munkaerőpiac felé vezetheti a visszavonuló sportolókat, ahol pont olyan tulajdonságokra van szükség, melyeket leginkább a sportpályákon sajátíthattak el. Ilyen például a kitartás, az együtt gondolkodás vagy éppen a csapatban dolgozás.

Forrás: Pannon Egyetem

Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója méltatta a projektben részt vevő partnerekkel történő együttműködést, valamint a SOSZ szolgáltatótevékenységét. Dr. Tobak Júlia, a projekt szakmai vezetője és Vámosi Réka, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának projektmenedzsere mutatták be a Bounceback projekt eredményeit, többek között egy olyan innovatív tréninganyagot, amely azt tűzte ki célul, hogy megkönnyítse a veterán/visszavonult sportolók, élsportolók, parasportolók sportkarrier utáni beilleszkedését a foglalkoztatásba, az üzleti életbe, valamint segítse a vállalkozói szférában történő érvényesülését. Egyaránt kiemelték, hogy a nagyszerű csapatmunka nélkül nem lehetett volna ilyen sikeres a program, amit ezentúl mintaórákon szeretnének majd népszerűsíteni.

Az eseményen párhuzamos helyszíneken két program zajlott: a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) meghívására a kiemelt vidéki sportegyesületek konzultáltak a közeljövő feladatairól dr. Deutsch Tamás vezetésével, valamint a résztvevők betekintést nyerhettek a Bounceback projekt tréninganyagába dr. Kővári Edit és Kigyós Tamás trénereknek köszönhetően.

Forrás: Pannon Egyetem

A rendezvény záróeseménye egy kerekasztal-beszélgetés volt Császár Gábor, dr. Baji Balázs, dr. Farkas Judit, Lengyel Zsófia Éva és Mizsér Attila részvételével. A résztvevők többek között arról is beszéltek, hogy a sportpályákon szerzett tapasztalatokat miként tudták kamatoztatni az üzleti életben, valamint arról, miként lehetett összeegyeztetni a sportolást a tanulással.

A programsorozat szeptember 20-án, kedden folytatódott a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének sportnapjával és Bounceback Activity programmal az egyetem felső kampuszán, melynek keretében számos sportágat kipróbálhattak és játékos kvíz feladatokban vehettek részt az érdeklődők.

A Bounceback konferencia kedd este a veszprémi Papírkutyában zárult, ahol három élsportoló Kövér Fanni, U20 magyar csúcstartó, világbajnoki 5. gerelyhajító, Rasovszky Kristóf, világbajnok, olimpiai ezüstérmes hosszútávúszó, a Pannon Egyetem Sport és Tanulás Programjának tagja és Sipos Regina, K-1 junior Európa-bajnok küzdősportoló beszélt a sportbéli és civil életükkel kapcsolatos terveiről. A beszélgetést dr. Kővári Edit moderálta.

Forrás: Pannon Egyetem

A Bounceback projektről

Az uniós munkaerőpiac gyakran figyelmen kívül hagyott, ám folyamatosan növekvő részét alkotó azon visszavonult élsportolók, akik nagyon korán szembesülnek a nyugdíjazás/visszavonulás kihívásaival (sérülésből vagy korukból kifolyólag), gondolkodásmódjuknak, hozzáállásuknak, készségeiknek és kompetenciáiknak köszönhetően sikeres sport pályafutást tudhatnak magukénak. Ezen készségek és kompetenciák azonban átültethetők/összehangolhatók a vállalkozások által támasztott különféle készségek iránti igényekkel a gazdaság különböző szektoraiban.

Ebből kiindulva a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubbal (VEDAC), valamint görög, ciprusi, olasz partnerekkel (a görög AEK Athletic Club, az olasz A.S.D. Società Sportiva Lazio Karate, a görög Militos Consulting S.A., a ciprusi R&DO Limited) együttműködésben célul tűzte ki egy olyan innovatív tréningmódszer kidolgozását a veterán sportolók számára, amely a sportpályafutásuk során megszerzett készségeiket olyan képességekké alakítja át, amelyek a vállalkozói és üzleti világban szükséges sikereik eléréséhez hasznosak.

A projekt célzott támogatást nyújt a visszavonult és még aktív sportolók számára, akiknek célja, hogy a munkaerőpiacon sikeres szakemberekké vagy vállalkozókká váljanak. A 2020-ban indult Bounceback – A veterán/visszavonult sportolók foglalkoztatását, valamint üzleti és vállalkozói szférában történő érvényesülését megkönnyítő innovatív tanulási módszerek kidolgozása című projekt az Európai Bizottság által támogatott Erasmus+ program keretében valósul meg.

Forrás: Pannon Egyetem

További információk:

www.bouncebackathletes.eu

https://www.gtk.uni-pannon.hu/bounceback-konferencia/

www.facebook.com/bouncebackEU

www.linkedin.com/company/bounceback-athletes/

 

 

Címkék#konferencia
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában