Bővülő úthálózat

2022.09.28. 17:30

Tanácskozás Veszprémben - Népszerűbbé teszik a kerékpározást

Sokat fejlődött az elmúlt évtizedben a kerékpáros infrastruktúra, és a következő években további szakaszok épülnek és beruházások készülnek el, amelyek segítik a kerékpáros turizmust is, emelte ki Révész Máriusz államtitkár a megyeszékhelyen rendezett konferencián.

Marton Attila

Fotós: Penovác Károly/Napló

A kétnapos tanácskozást a Közlekedéstudományi Intézet vezetésével az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság, a Miniszterelnökség Aktív Mobilitási Főosztálya, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezte. Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára kiemelte, 2010 óta több mint kétezer kilométer kerékpárút épült hazánkban. Csak a tavalyi évben 250 kilométer hiányzó szakaszt pótoltak. Elmondta azt is, a térségben a közelmúltban elkészült a Veszprém és Márkó közötti bicikliút, és folyamatban van a megyeszékhelyről Gyulafirátótra vezető szakasz építése. Országosan is jelentős fejlesztés a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárút megépítése, valamint a tiszafüredi kerékpáros híd átadása, amely megsokszorozta a Tisza-tó menti kerékpáros forgalmat.
Az államtitkár azt is elmondta, 1000 kilométer kerékpárút tervezése, engedélyeztetése van jelenleg is folyamatban, így az idei évben és 2023-ban is az ország számos pontján adnak át újonnan megépült szakaszokat. Kitért arra is, az elmúlt években 14 ezer elektromos (pedelec) kerékpár vásárlásához adtak támogatást a lakosságnak összesen kétmilliárd forint értékben, valamint több mint száz bringapálya épült országszerte. Révész Máriusz megjegyezte, szakmai szervezetekkel együttműködve kidolgoztak egy KRESZ-módosító csomagot, amely a közlekedésbiztonságot is segítené, valamint szabályozná az új közlekedési eszközök – például e-roller, segway – használatát. Reményét fejezte ki, hogy a parlament elé kerül a törvénymódosítási tervezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában