Tudomány és szórakozás

2022.09.11. 13:54

Egy hullámhosszon: idén először szervezték meg a TEDxBalatont!

Először szervezték meg a TEDxBalatont, melynek Balatonfüreden a Szabadidő és Konferenciaközpont adott otthont szombaton. Az eseményt a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatta. Gasztro, kultúra, tudomány, hagyomány, találkozás sok szemszögből, befogadható módon, a rendezvény egy igazán tartalmas nyárzáró, lazulós, ismerkedős program volt – mondták a szervezők.

Kovács Erika

Fotós: Nagy Lajos / Napló

Olyan aktuális és forró témák kerültek terítékre, mint a fenntarthatóság, a jövő közlekedése, technológiai fejlesztések és inspiráló emberi élettörténetek. Közös bennük, hogy mind a Balatonhoz kapcsolódik, de hatásuk és tanulságaik globálisan érvényesek. Mindannyian tanulhattunk belőlük, tőlük, egymástól. Ez a rendezvény üzenete: tudásmegosztás, kapcsolódás, tanulás, nem véletlen, hogy az előadások nézettsége több százmillióig is felkúszik olykor. Az első TEDxBalaton szervezői igazi intellektuális dzsemborit ígértek, az előadások között és után a gasztroprogramokon vagy hajnalig tartó bulin volt lehetőség kapcsolódni, beszélgetni, jobban megismerni egymást, és izgalmasnak kalandot nyújtott a VJ Fortepan strandfotó-kiállítás is.
Előadást tartott Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem és Veganeeta brand tulajdonosa, Kocsis Janka gyógyszerész, Mihály Jeromos atya, a tihanyi apátság perjele, Mezei Csaba amatőr hajóépítő, Zólyomi Zsolt parfümőr, Tóth Balázs, a BL Yachtclub lelke. Volt szó ökológiáról, közösségről, fenntarthatóságról, és persze vízről és Balatonról, minden tekintetben.
A szervezők, Sághy Krisztina és Végvári Imre már több TEDx konferencia megteremtésében vettek részt. Most egy saját rendezvényt álmodtak meg úgy, hogy a tudásmegosztást és a Balatont összekapcsolták. – Úgy gondoljuk, hogy egyre többen vagyunk a Balatonon, költözünk le vagy csak élünk ott félig, nyaralunk hosszabb időt, akik szívesen vennénk részt párbeszédben, kulturális eszmecserében. Így indítottuk el a projektet, és megkaptuk a TEDxBalaton licence-et, valamint a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatását. Hosszú távon gondolkodunk, egy olyan platformot szeretnénk létrehozni, amely egyre nagyobb és termékenyebb lesz – mondta Kriszta. 

Fotós: Nagy Lajos/Napló

– Azt gondolom, a Balatonnál minden megvan, ami a teljes élethez kell, de a szervezett, intellektuális pezsgés még hiányzik. Vannak kisebb körök, szorosabb közösségek, de szeretnénk egy platformot, amely mindezeket összeköti – mondta Végvári Imre. A cél az is, hogy találkozót nyújtsanak mindazoknak, akik a Balaton-régióban szeretnének tenni, élni, dolgozni, vállalkozni. A találkozásokat újabb projektek és ismeretségek követik majd, ami új ötleteknek, kezdeményezéseknek adhat táptalajt. A balatoni előadásokat szakértő zsűri segítségével választották ki, a végleges előadói lista az ő szavazataik és az előzetesen megkeresett előadók névsorából állt össze. 
Zlinszky András a balatoni ökoszisztéma összetettségét mutatta meg, Tokody Klára közgazdász, balatoni blogger és meseíró a tavat övező gazdag mondavilágról mesélt, Mezei Csaba amatőr hajóépítő és közösségszervező egy izgalmas hajós szubkultúrát mutatott be. Bagyó Sándor, az ország első számú vízi mentője az életmentés témakörében tett rendet a fejünkben, Kocsis Janka gyógyszerész pedig elmondta, miért is ne végezzük el dolgunkat a Balatonban.

Az előadások videói felkerülnek a megosztó platformokra. Az előadások mellett voltak pódiumbeszélgetések, és Al Ghaoui Hesna vezetésével kisebb kerekasztal-beszélgetésen is részt vehettünk, amely a helyi közösségekhez csatlakozás témáját járta körül. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában