Fejlesztés

2022.09.07. 19:03

Új óvodát adtak át Balatonalmádiban

Mintegy 670 millió forint kormányzati támogatásból épült meg az új, száz férőhelyes, 12 dolgozóval működő Nádas Református Óvoda Balatonalmádiban, amelyet ünnepélyes körülmények között adtak át szerdán.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Létrehozását Gulyás Gergely miniszter, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Kontrát Károly országgyűlési képviselő segítette. Az intézményt a Balatonalmádi Református Egyházközség (BRE) alapította.

Soltész Miklós államtitkár méltatta az óvoda létrehozását kísérő hatalmas munkát, befektetést, összefogást, mások mellett a kormányzat, a református egyház részéről. Az országban a Református óvoda program keretében az utóbbi években 71 új intézmény épül, illetve készült el. Ezzel több mint 3300 új férőhelyet biztosít a református egyház ahhoz, hogy a gyerekek keresztény nevelésben részesüljenek. Kiemelte Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke és Kontrát Károly országgyűlési képviselő munkáját, amit a közösségért tettek, ahogy jellemző ma is. Aláhúzta, az egyházi tanítás is erősíti a közösséget, így a fiatalok hűséges állampolgárok, a nemzet erős tagjai lesznek. Magyarország egyik legszebb városának nevezte a dinamikusan fejlődő Balatonalmádit Kontrát Károly. – A kormány kiemelten támogatja a családokat, a fiatalokat, a gyerekeket, utóbbiak jelentik a jövőt – mondta. 

Steinbach József püspök felidézte a BRE 1925-ben történt létrehozását, az azóta jellemző dinamikus fejlődést, gyarapodást. Az óvoda területét örömmel vették meg 2018-ban. – Az új óvoda biztosítja a kiegyensúlyozott felnőttkort. Ez nagyon lényeges, mert az értékválságok korát éljük, sok fiatal nehezen találja meg a helyét. A Nádas óvoda színvonalas szakmaisága, a keresztény nevelés stabil alapokat adhat minden gyermeknek, segítheti a szülők nevelőmunkáját – fogalmazott Fabó Péter polgármester. Nemes Pál egyházkerületi főgondnok szerint, ahogy a nádas védi a vízi élővilágot, az óvoda is védett helyet nyújt és lelki táplálékot is ad a gyerekeknek. Rokalyné Csizmadia Margit intézményvezető közölte, az önkormányzat kezdettől támogatta az egyház szándékát. Az óvoda a város családi házas környékén, a központhoz, a Balatonhoz közel épült, általános iskola, bölcsőde, rendőrség közelében. 

A városban eddig még nem volt a református egyház fenntartásában működő köznevelési intézmény. A másik óvoda zsúfolt, miközben folyamatosan költöznek Almádiba kisgyermekes családok. Az új óvoda udvarára a 21. századi igényeknek megfelelő, biztonságos, a természetbe illő és fejlesztő játékokat tettek. A keresztény értékrend jellemző, így a közös étkezések előtti imádságok, a napi rendszeres áhítatok, a heti bibliai foglakozások adják a gyermekek hitéleti nevelését. Emellett az egymás iránti szeretet, az elfogadás, a bizalom kiemelt figyelmet kap. 

A köszöntők után a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet. Az egyházkerület és az egyházmegye képviselői: a fenntartó képviseletében Steinbach József püspök, Farkas Gergely, Szabó Róbert és Máté László áhítatot tartott, az apostoli köszöntést Farkas Gergely mondta. Az ökumenikus imádság után átvágta a nemzeti színű szalagot Soltész Miklós államtitkár, Kontrát Károly képviselő, Fabó Péter polgármester, Nemes Pál főgondok, Steinbach József püspök és Rokalyné Csizmadia Margit intézményvezető. Az ünnepségen szép műsort adtak az óvónők és az óvodások. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában