Nagy élmény a kóstolás

2022.09.25. 19:00

Halnap Alsóörsön: egészséges ételeket főztek és jótékonykodtak

Méltatta a Halnapot Kontrát Károly országgyűlési képviselő a megnyitójában, amit horgászversennyel és jótékonykodással rendeztek meg az alsóörsi strandon szombaton. A halételfőzésben egy nyaralós alsóörsi csapat bajai halászlével, a horgászatban pedig a csopakiak vitték el a pálmát.

Kovács Erika

Fotó: Képviselői iroda/Gáspár Ákos

A képviselő kiemelte, választókerületében jellemzőek a kitűnő közösségek és a gazdag programok, melyre példa a Halnap is. 
Hebling Zsolt polgármester elmondta, a halnap az őszi rendezvénysorozatuk része, a 750 éves település egyik kiemelkedő eseménye, amit az önkormányzat és a Veszprémvidéki Horgász Egyesület (VHE) szervezett, mely nagy múltú civil közösség. 
Tatai Lajos, a VHE elnöke közölte, 74 éves múltra tekintenek vissza, 600 tagjuk van, horgásztanyájuk a Balaton egyik ékköve. 
A horgászversenyen 12 háromtagú csapat indult. A mérlegelés után minden hal visszakerült a Balatonba, érvényes volt a balatoni horgászrend, a versenyt bírók is figyelték. A csapatok közül a Csopak Team tarolt. 
Gál Tamás mesterszakács, a halételfőző zsűri elnöke aláhúzta, egyre magasabb minőségű ételeket főznek a résztvevők, és mind nagyobb élményt jelent a zsűrinek a kóstolás. Az első három helyezést tradicionális magyar halétel nyerte el, mely meghatározó helyet foglal el a hazai gasztronómiában. 

Gál Tamás mesterszakács, a zsűri elnöke és Heiter Sándor, az egyik főszervező
Fotós: Kovács Erika/Napló

Arany minősítést kapott és harmadik lett a kapros, túrós csúszás halpaprikásért a Pilisi Kakasok csapata, aranyat kapott és második lett szegedi halászlével a Rose csoport csapata. Arany minősítést kaptak és a verseny legjobb ételét főzték meg Iszli Jánosék: bajai halászlét gyufatésztával. Így elnyerték és egy évig őrzik a győztesnek járó vándorserleget. A résztvevők kitűnő ételekkel rukkoltak ki, különlegesség volt például a harcsával töltött halkolbász. Különdíjat kapott a Fadotech csapat, akik hagyományos szegedi halászlét főztek és nagy gondot fordítottak a tálalásra. 
Heiter Sándor, a VHE elnökségi tagja, az egyik főszervező azt mondta, hozott halból főztek, melyből sokféle finomságot lehet készíteni, csak pontyból kétszázfélét. Újszerű, különleges ételekkel rukkoltak ki, így népszerűsítik a finom magyar halat, melyből itthon sajnos kevés fogy, pedig nagyon egészséges. Csapatával káposztás, babos hallevest készített és frissen sült pontyfilét vajas burgonyával, sajtos rozémártással. 
Kirchner László, a helyi Laroba Hotel egyik tulajdonosa kollégáival 300 adag pontyhalászlét főzött a megjelenteknek. Szerinte a rendezvény is kitűnő lehetőséget kínál a balatoni szezon meghosszabbítására, az idegenforgalomban lényeges az összefogás, ami jellemző Alsóörsre. 

A palacsintakészítésben részt vett Kontrát Károly képviselő és Vörösmarty Éva megyei alelnök is
Fotós: Képviselői iroda/Gáspár Ákos

A nap kiemelkedő eseménye volt a jótékony célú gyűjtés is, így a Rotary Club Veszprém borkóstolóval a nehéz helyzetben lévő gyermekeket, az Olt-Alom Állatvédő Egyesület palacsintasütéssel az állatvédelmet támogatta. Az édesség elkészítésében részt vett Kontrát Károly képviselő és Vörösmarty Éva megyei alelnök is. A halnapot színvonalas rendezvénysorozat kísérte, így zenés és gyermekprogramok és fogadták a szomszédos Paloznak szüreti felvonulóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában