Adományt gyűjtöttek

2022.09.14. 13:00

Megkezdődött a lovasi kőkereszt helyreállítása

Lovas község önkormányzata elhatározta, hogy a lovasi régi temetőben évtizedekkel ezelőtt ledőlt – vagy ledöntött – régi kőkeresztet hiányzó elemének pótlása és rendbehozatala után az új temetőben felállítja – erről Pintér Kornél önkormányzati képviselő tájékoztatta a Naplót.

Juhász-Léhi István

Mint az kiderült, ezért idén júniusban a Lovas Jövőjéért Egyesület segítségével közösségi adománygyűjtést is hirdettek, és augusztus 14-ig  271 600 forint  gyűlt össze. Augusztusban meg is kezdődtek a tényleges munkálatok, amelyek során Simon Róbert önkormányzati képviselő, Sárdi Máté alpolgármester, valamint Lajer Lajos és Sáfár László, a Lovas Polgárőrség Egyesület tagjainak segítségével a kőkereszt meglévő darabjai felkerültek az új temetőbe. 

Forrás: lovasi önkormányzat

Megtudtuk azt is, hogy külön feltárómunka eredményeként a földfelszín alatt 40 centiméterrel megtalálták az eredeti  faragott vöröskő alapot is, melyet végül eredményesen kiemeltek és szintén a temetőbe szállítottak. Augusztus 2-án a kőfaragó restaurátor megtisztította az 1834-ben az egykori lovasi Orbán Mihály és Megyesi Pál által állított kőkereszt darabjait, illetve megtörtént a darabok méretvételezése, aminek alapján elkészül a kereszt hiányzó részének korhű helyreállítása.

Pintér Kornél hozzátette: a kereszt alapjának betonozását – szakember iránymutatásai alapján – Sárdi Máté alpolgármester, falugondnok vezetésével a lovasi önkormányzat munkatársai végzik el.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában