Marha(nagy)hajtás

2022.09.25. 12:00

Szüreti mulatsággal körítették a nagyvázsonyi pásztorünnepet

Szent Mihály-napi Marha(nagy)hajtást tartottak pásztorünneppel és szüreti mulatsággal szombaton Nagyvázsonyban.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az esemény megnyitóján Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter is részt vett, aki elmondta: itt voltak ünnepelni, amikor tavasszal kihajtották a marhákat, és itt vannak – az év rituáléjának megfelelően – akkor is, amikor az állatok visszatérnek majd, és lezárul a gazdasági év. Rámutatott, az összegzés ideje következik, a készülés a következő évre, de még egyszer meg lehet ünnepelni a nyarat, mert az elkövetkező fél év talán kicsit szomorúbb lesz, ám remélhetőleg meghittebb és bensőségesebb. Szerinte a legfontosabb az, hogy meg tudjuk őrizni ebben az időszakban is az egészségünket és közösségeinket, amire az ilyen ünnepek is lehetőséget adnak.

Videónk a veol.hu Youtube-csatornáján is látható >>
Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a programok egyike korábban Veszprémben volt, majd rövid szünet után az a döntés született, hogy kerüljön Nagyvázsonyba a lovasok és lovak megáldása. Számukra nem is volt kérdés, hogy befogadják, hiszen lovas közösség él a településen és környékén. A közösség vezetője két ajándékot is átadott: az egyiket Udvardy György érseknek, ami egy ajándékkosár volt vázsonyi helyi termékekkel, valamint egy könyv, ami Kinizsi Pál sírjáról szól. Navracsics Tibor miniszter pedig egy tornazsákot kapott különleges játékokkal, melyet a gyermekének szántak a helyiek. Ám ez egyfajta jelzés is volt, hiszen van egy álma a településnek, derült ki. Ez pedig nem más, mint egy új tornaterem. 

Fábry Szabolcs hangsúlyozta, tudják, hogy nehéz hónapok előtt áll az ország és Európa, de nem mondanak le arról az álmukról, hogy a nagyvázsonyi óvodások és iskolások – több mint háromszázan – modern körülmények között sportolhassanak, csakúgy, mint az ifjúsági közösségek, akik szintén használnák a jövendőbeli teret.
Ezek után Udvardy György érsek megáldotta a lovasokat, fogatokat és lovakat. A szüreti felvonulás után főzőverseny, kulturális programok, solymászbemutató, a csordabehajtás, diszkó, bál és gyermekprogramok voltak, ugyanakkor parádés műsort adott Szász Mackó és fúvószenekara Erdélyből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában