Itt az ősz

2022.09.17. 11:30

Szüreti napok Tihanyban, ehető virágok és finom borok a nyitónapon

Ehető virágokkal elkészített ételeket és hozzáillő borokat kínáltak Tihanyban, az Alkotók házában a szeptember 18-ig tartó szüreti fesztivál nyitónapján, pénteken. A kitűnő hangulatú rendezvényt Tósoki Imre polgármester nyitotta meg, melyen részt vett mások mellett a helyi borlovagrend is.

Kovács Erika

-Nagyon fontos eseménye a szüreti fesztivál a településnek, fogalmazott Tósoki Imre polgármester megnyitójában. Azt mondta, ilyenkor zárják le a nyarat és megnyitják a csendesebb őszi szezont, amelynek meghatározó eseménye az ültetvényeken a szőlő betakarítása, illetve a szüret. Idén az időjárás miatt a fehérszőlőt már leszedték, októberben várható a vörösszőlők betakarítása, utóbbiak meghatározóak a félszigeten. Tihany zászlósbora a mélyvörös színű, száraz minőségi vörösbor, a cabernet franc. –Azt még nem lehet tudni, hogy az idei aszály miként érintette a szőlőtermést, de bizakodunk, hogy az év végi ünnepeken kitűnő minőségű bort tudunk az asztalra tenni, hangsúlyozta Tihany elöljárója, aki külön méltatta a gazdák, a szőlészek és borászok munkáját. A köszöntő után Halmos Mónika fitoterapeuta ehető virágokat tett, illetve sütött bele az ételekbe, melyeket meg is kóstolhattak a megjelentek, és az adott ételhez illő borokat is kínáltak nekik. Kiderült, hogy a például a palacsinta tésztája olaszrizling hozzáadásával készült, és ehető nyári virágok kerültek bele. Elmondta, hogy érdemes megismerni a környezetünkben, így a kertünkben és a mezőkön található növényeket, mert közülük sok ehető, és felhasználásukkal különleges és egészséges ételeket készíthetünk. 

A szüreti fesztiválon Tihanyi ünnepeink címmel kiállítást is meg lehet tekinteni a tájházakban, majd Barangolás a költészet világában címmel, Lukács Sándor Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész irodalmi műsorral ajándékozza meg az érdeklődőket, az Alkotók házában. Vasárnap játszóház, valamint őshonos és kisállat simogatóval járják elsősorban a legkisebbeket a tájházakban. A rendezvény fénypontjának ígérkezik a szüreti felvonulás, mely a Belső-tó partjáról indul Titz Tibor kisbíró vezetésével. Hagyomány, hogy Mihályi Jeromos perjel megszenteli a szőlőt és a kenyeret a Visszhang dombon. A vidám mulatságot sokféle és érdekes program kíséri, például vásári komédiát lehet látni a Mádl Ferenc téren, ahol zenélnek a Tihanyi Népzeneoktatás tanárai és diákjai és fellép a Tihanyi Asszonykórus is. Ekkor hirdetik ki az idei Virágos Tihanyért és a Takaros Tihanyi Porták verseny eredményét. A fesztivált Varga Feri és Balássy Betti popduó zenés műsorával, majd nosztalgia diszkóval zárják, DJ Aaron Wise közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában