Távoli barátaikhoz kerültek közelebb

2022.09.28. 18:00

Testvérvárosok – Zirc csaknem napra pontosan 24 éve kötött szerződést Nivalával

Nivala és Zirc kapcsolata még a bakonyi város neves szülöttével kezdődött, ugyanis Reguly Antal néprajzkutató, utazó az 1800-es években Finnországban járt, a nyelvrokonságot kutatta többek közt.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

 Ez a tudományos szál aztán a barátságéval egészült ki a kilencvenes évek elején, amikor zirci cserediák tanult északon, majd a testvértelepülési viszonyt egyre sűrűbbre fonták a civilek, az intézmények és az önkormányzatok. Hivatalos formába 1998-ban öntötték. Pontosan október 1-jén lesz 24 esztendeje ennek – idézte fel Ottó Péter zirci polgármester, amikor a nivalai küldöttséget a zirci városházán köszöntötte. Megjegyezte, hogy az évforduló is lehetne a látogatás apropója, de időzítését igazából az határozta meg, hogy a két város vezetése részt vesz a XV. Magyar–Finn Testvérvárosi Konferencián, amit a napokban Veszprémben tartanak meg. Témái érintik a posztpandémiás kihívásokat, a fenntarthatóságot, a digitalizációt, az okosvárosok szolgáltatásait, a kreatív ipart és a kulturális örökséget.  

Ottó Péter úgy tudja, mintegy hatvan testvérvárosi kapcsolat van a két ország között. Zirc és Nivala együttműködését ezúttal azzal szeretnék elősegíteni a házigazdák, hogy személyes élmények szerzésének lehetőségével gazdagítják vendégeik ittlétét, zirci programokat szerveztek nekik. Nivala polgármesterePäivi Karikumpu szintén arról beszélt, hogy fontosnak tartja a Zirccel kialakított szövetséget, főleg azt, hogy a fiatalok továbbvigyék, bízik benne, hogy ezúttal tovább építik, amit évtizedekkel ezelőtt megalapoztak. 

Fotós: Rimányi Zita/Napló

A delegáció fogadásakor a gazdag magyar folklórból adtak ízelítőt a vendéglátók, és levetítettek egy filmet, amely a zirci Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület negyedszázados múltját elevenítette fel zenével, fotókkal. Wenczel Zsuzsanna egyesületi elnök elmondta: talán szelídebb, visszafogottabb, de mély barátság jellemzi a finneket, s a nivalaiak már régóta barátai a zircieknek, ha lehet, ez alkalommal még szorosabbra fűzik velük ezeket az emberi szálakat. A vendégek ittlétének pár napja szerinte körük munkájának évekre lendületet adhat. „Jó érzés egy távoli ország lakóit barátainknak tudni, az is, hogy most még közelebb kerültünk hozzájuk" – jegyezte meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában