Évforduló

2022.09.10. 07:00

Tudományos-szellemi központtá váltak - Ötvenéves a Veab

Megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága pénteken.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Veszprémi Akadémiai Bizottságot (Veab) a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége az 1972. szeptemberi ülésén hozott határozatával alapította meg. A megalakulás ötvenedik évfordulójára az MTA Veab elnöksége jubileumi rendezvénysorozattal emlékezik Fél évszázad a tudományért Pannóniában címmel. A programsorozatot pénteken Freund Tamás, az MTA elnöke nyitotta meg. Kiemelte, a tudomány az utóbbi fél évszázadban óriási fejlődésen ment keresztül, ugyanakkor a feladatai nem sokat változtak. Felidézte, a Veab egyik küldetése volt, hogy megszervezze az észak-dunántúli régió tudományos közéletét. Egyetem, kutatócsoportok, tudományos intézmények közreműködésével alakult ki az a hálózat, amelynek egyik csomópontja lett a Veszprémi Akadémiai Bizottság. 

Freund Tamás , az MTA elnöke
Fotós: Pesthy Márton/Napló

Freund Tamás arról is beszélt, a területi bizottság megismerteti a hétköznapi embereket az új tudományos eredményekkel, és népszerűsíti a tudományos gondolkodást tevékenységével, például a 2005-ben elindított Pannon Tudományos Nap rendezvényeivel. Az elnök megjegyezte, a nagyközönség erőteljesebb megszólítása és a tudományellenes hangok visszaszorítása érdekében indítják el a Magyar Tudomány Ünnepe plusz rendezvényt, amely dinamikus, élvezetes formában ad betekintést egy-egy tudományos területbe. 
Padisák Judit, az MTA Veab elnöke köszöntőjében elmondta, az 1970-es években alapított területi bizottságok régiójuk tudományos és kulturális központjaikká váltak. Hozzátette, a területi bizottságok közül létszámát tekintve a Veab a legkisebb, ugyanakkor földrajzi kiterjedésével kiemelkedik a többi szervezet közül. 

Padisák Judit, az MTA Veab elnöke
Fotós: Pesthy Márton/Napló

Padisák Judit elmondta, a jubileum alkalmából havonta rendeznek tudományos programot, kerekasztal-beszélgetést az aktuálitásokra fókuszálva, míg Pannon roadshow-val végiglátogatják azokat az intézményeket, amelyekben tudományos tevékenységet végeznek. Hegedűs Barbara veszprémi alpolgármester a tudományterületek közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozva elmondta, a kutatók, oktatók, szakemberek informális hálózata biztosítja a tudás áramlását és felhalmozását. Hozzátette, a Veab megalapítása óta ennek a magas színvonalú párbeszédnek biztosít fórumot. 
Az évfordulós rendezvényen Csabai István fizikus tartott előadást Tudományok felvértezése gépi intelligenciával címmel. Az ünnepségen verseket mondott Szilvásiné Csordás Éva előadóművész, fuvolán közreműködött Hajas Szilárd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában