"Egy nép kiáltott"

2022.10.23. 19:00

1956-ra emlékeztek Sümegen

Koszorúzással kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezés a Kisfaludy téren október 23-án, majd a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban folytatódott ünnepi köszöntőkkel, műsorral.

Szijártó János

A Kisfaludy téren koszorúzással emlékeztek az 56-os hősökre, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban pedig kiállítással, ünnepi beszédekkel és műsorral

Fotó: Szijártó János/Napló

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter beszédében úgy fogalmazott, hogy az 1956-os forradalom kitörésekor egy kis időre úgy tűnt, a tél helyett a tavasz köszönt hazánkra. Azonban a reményeket, az illúziót az aránytalanul nagy túlerő november 4-én lerombolta. 

Fotós: Szijártó János/Napló

- Ma viszont szabadon, nemzeti ünnepen emlékezhetünk hőseinkre, akik akkor életüket áldozták a szabadságért és a függetlenségért. Most, 2022-ben elmondhatjuk, megkaptuk a szabadságunkat, függetlenek vagyunk, de kérdés, hogy tudunk-olyan vitákat kezdeményezni a magyar jövőről, amelynek célja nem a másik megsemmisítése, hanem egymás meggyőzése a jobb, igazságosabb jövő érdekében - utalt a miniszter a párbeszéd fontosságára, ami a mai bonyolult politikai helyzet miatt kulcsfontosságú a jövőnk szempontjából.

Fotós: Szijártó János/Napló

Végh László polgármester felidézte az 1956-os sümegi eseményeket, szólt a településen megalakult forradalmi tanácsról, külön említve Kisfaludy Istvánt, a forradalmi tanács elnökét, Miller Lajost és a még élő Németh Lászlót.

Fotós: Szijártó János/Napló

Az ünnepi beszédek után a közönség megtekintette a „Nem szabad félni…” című zenés irodalmi összeállítást, amelyet a Ramassetter Vince Általános Iskola 7. T osztályos tanulói adtak elő, és az akkori utcagyerekek szemszögéből láttatták 1956. őszét. A szereplők - Bakos Vanda, Bécsi Zsóka, Hamulecz Csenge, Hujber Lili, Máté Róza, Németh Lilla, Pintér Dániel, Sallai-Éri Zsombor és Szigeti-Kaszala Luca - hosszú percekig álltak a darab végén a színpadon, a nézők vastapsát hallgatva. Az elismerő taps természetesen az előadás írójának és rendezőjének, Pintér Zoltánnak is szólt.

Fotós: Szijártó János/Napló

Az 1956-os eseményeknek állít emléket az „Egy nép kiáltott. Aztán csend lett” című helytörténeti kiállítás, amelyet erre az alkalomra nyitottak meg a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában