Megyei ünnepség Szentkirályszabadján

2022.10.21. 12:38

1956 üzenete: szabadság nincs béke nélkül

Idén Szentkirályszabadján rendezték meg az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező megyei ünnepséget a református templom előtti emlékműnél, pénteken.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő kiemelte, a mai napon fejet hajtunk az ’56-os forradalomárok előtt. – A mi nemzedékünk soha nem gondolta, hogy a hőseink előtti tisztelgést ismét a háború közelsége fogja beárnyékolni. Ma újra a békéért kell küzdenünk! – fogalmazott a képviselő. 1956-ban Magyarország egyedüli mécsesként világított a Szovjetunió vasfüggönnyel elsötétített térképén. Az ’56-os forradalom hősei azért harcoltak, hogy véget érjen a szovjet elnyomás és legyen végre béke. Szabadság ugyanis nincs béke nélkül. ’56-ban lánctalpak ellen kellett bátornak lennünk, ma a függetlenségünket az elhibázott brüsszeli szankciók veszélyeztetik! – mondta. Aláhúzta, a szabadság alapfeltétele a béke, mely nélkül nincs magyar függetlenség. Ma ez az energiafüggetlenséget és energiabiztonságot jelenti. Brüsszel és a magyar baloldal Magyarország energiafüggetlenségét veszélyezteti, amikor ránk akarják erőltetni az elhibázott szankciókat. Nem hagyhatjuk, hogy félresöpörjenek bennünket, Magyarországnak ki kell állnia az érdekei mellett – hangsúlyozta a képviselő. 

– A bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt – utalt a történelmi eseményre Polgárdy Imre megyei közgyűlési elnök. Elhangzott, egy kicsiny nép fiainak és leányainak bátorsága, hősiessége új irányt adott a történelem menetének. A világ más lett a magyar nép ’56-os forradalma után. A forradalomban a magyar nép a szabadság nemzeteként született újjá. Hűek maradtunk ahhoz, ami igazán fontos számunkra: eszményeinkhez, szabadsághoz, a függetlenséghez, az önrendelkezéshez.  – 1956 a méltóság diadala volt. Élni csak hittel, tisztességgel, jó erkölccsel, a hazához való ragaszkodással szabad –  mondta. 

 

Pál-Gyarmati Katalin polgármester rámutatott, az egység, a közösség összetartozásának érzése meghatározza cselekedeteinket, így tudjuk elődeinkhez hűen ápolni kapcsolatainkat, összefogva teremteni, és együtt ünnepelni. – Nemzetünk nagy pillanatai azért váltak ünneppé, azért váltak életté, mert lényegük mélyén nem az én, hanem a közösség állt. Ne feledjük 56 üzenetét, akkor lettünk erősek és megállíthatatlanok. 

Az ünnepi gondolatok után a szónokok koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. Az ünnepségen műsort adtak a Veszprémi Petőfi Színház művészei és a helyi Szent István Népdalkör.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában