Repülők és Ejtőernyősök

2022.10.10. 16:00

A legendás légi hajózókra emlékeztek Veszprémben

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Veszprém megyei szervezete és a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete tagsága és elnöksége szervezésében a 2004-ben megszüntetett MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezredre és jogelőd szervezeteire emlékeztek Veszprémben.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ünnepi eseményen részt vettek a város és a légierő elöljárói, katonái, valamint az alakulat nyugállományú és a bezárást követően más alakulatnál aktív állományban maradt tagjai is. Elhangzott, 64 évvel ezelőtt alakult meg a 86. vegyes repülőszázad, amely a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred jogelődje. 

Kaptur József nyugállományú alezredes ünnepi megemlékezésében elmondta, 2004. június 8-a sokuk számára felejthetetlen és szomorú nap. A műszaki állomány az utolsó napokban is azon dolgozott, hogy a 14 harcihelikopter és a 9 szállítóhelikopter biztonságosan végrehajthassa utolsó kiképzési repülését Szentkirályszabadja légterében, majd bezárta kapuit a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred. Úgy fogalmazott, hogy a nagy család szétvált, de bármikor és bárhol találkoznak is, örömmel és szeretettel köszöntik egymást és emlékeznek a múltra.

Kaptur József beszélt az ezred történetéről. A sok érdekesség közül egy: 1984-ben negyven Mi-24-essel és húsz Mi 8-assal rendelkezett az ezred, amelyet 1987-ben dandárrá fejlesztettek. 1990-ben aztán csökkentették az állományt, majd 1991-ben vették fel a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred nevet. Az alakulat 46 éves fennállása során mintegy 500 ezer felszállást, közel 250 ezer óra repült időt tudhat magáénak. Kutattak, mentettek, távvezetéket építettek, légkondicionáló berendezéseket szereltek és emeltek be, ugyanakkor részt vettek kiképzési és hadműveleti repüléseken. Elhangzott, hogy az ezred katonái részt vettek külföldi missziókban is. 2004-ben aztán döntés született arról, hogy a szentkirályszabadjai és szolnoki helikopteralakulatot Szolnokra vonják össze.   

A nyugállományú alezredes hangsúlyozta, az ezredet a szívükbe zárták, emlékét örökké megőrzik. Ezután Oláh Emil ezredes, tábori lelkész mondott imát, majd az emlékezés virágait helyezték el az emlékműnél a katonai és a társadalmi szervezetek képviselői. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában