Előadás Ajkán

2022.10.22. 11:00

Álljanak helyt a munkaerőpiacon a fiatalok

A szakképzésben rejlő lehetőségekről, a duális képzés előnyeiről hallgatták előadást a Nemzeti Pedagógus Kar által szervezett Veszprém megyei szakképzési konferencián, amelynek a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium adott otthont október 20-án.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

Köszöntőjében Szaniszló Edit igazgató szólt az elmúlt tanévben fennállása 30. évfordulóját ünneplő iskola történetéről, az egyre emelkedő tanulólétszámról, az eredményekről, majd hozzátette, hogy az intézményben nincs pedagógushiány, teljes a szakos ellátottság.

A résztvevőket Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte.

Fotós: Gyarmati László 

Első előadóként Soós László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakreferense arról szólt, hogy a szakmáknak folyamatosan követniük kell a munkaerőpiaci igényeket, valamint a gazdasági fejlődéssel lépést tartani. Ma már az iskolák a hibrid gépjárművek szerelését, javítását is oktatják. Az iskolákban és a szakképzés területén folyamatos a változás, a megújulás.

A rugalmas tanulási utakról szólva Kövesdi Anett, a Veszprémi Szakképzési Centrum szakképzési szakértője elmondta, hogy az a diák, aki az általános iskola végén sem tudja, hogy milyen szakma volna számára megfelelő, orientációs osztályban kezdheti meg középiskolai tanulmányait, ahol a kilencedik évfolyamon több szakma alapjaival megismerkedhet, majd a tanév végén kiválaszthatja a neki leginkább megfelelőt. A technikum és a szakképző osztály között is létezik az átjárhatóság, kilencedik osztály után lehet váltani, ha a diák úgy érzi, nem a képességeinek megfelelően választott iskolát. A szakmai vizsgát követően a diák érettségi vizsgát is tehet. A pályaválasztásra való felkészülést nem elég a nyolcadik osztályban elkezdeni, a szakterületekkel, szakmákkal már akár óvodáskorban lehet kezdeni a megismertetést például a szakmaszombat elnevezésű családi rendezvényen, mesterségeket bemutató táborban, iskolai nyílt napokon.

Fotós: Gyarmati László 

A duális képzés előnyeiről Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a munkába állásnál komoly előnnyel indul az a fiatal, aki néhány év munkatapasztalatot tud igazolni. A képzésben részt vevő diák havi bruttó 100–168 ezer forint juttatásban részesül, amely már a nyugdíjba is beszámít. Ilyen szerződést 15 éves kortól köthet a tanuló, akinek még szoknia kell, hogy munkavállalónak számít, helyt kell állnia az iskolán túl a munkaerőpiacon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában