Forradalom

2022.10.06. 18:17

Az aradi vértanúkra emlékeztek Balatonfüreden

Nemzeti történelmünk egyik legdicsőségesebb korszaka volt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, mondta Steierlein István, a Balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola igazgatója Füreden, az aradi vértanúk emléknapján a róluk elnevezett parkban csütörtökön.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– 1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar szabadságharc 12 honvédtábornokát és egy ezredesét. E gyásznapon emlékezzünk a vértanúkra, a több mint száz kivégzett hősre, a csatákban elesett ezrekre, fogalmazott Steierlein István. Hozzátette, a forradalom és szabadságharc társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, a nemzeti büszkeség része lett. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak. Bécsből nézve ez lázadás volt, és ezért vezetőit megbüntették, a példátlan megtorlás volt a fiatal Ferenc József célja. Remélte, örökre elveszi a magyarok kedvét a lázadástól.

 

Elhangzott, a megtorlás összekovácsolta a magyar társadalmat. A vértanúk olyan polgári alkotmányos modell megszületését szolgálták, amely nem illett bele a Habsburg Birodalom vezetőinek elképzeléseibe. Áldozatai voltak egy olyan hatalomnak, amely nem nézte jó szemmel a nemzeti önrendelkezési törekvéseket, nem fogadta el a szabadságszerető népek óhaját, és nem értette meg a kor szavát. Hősök voltak, akik igazságért kiáltottak a magyar nép nevében. 

Az ünnepi gondolatok után szép műsort adtak a Balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola diákjai, majd a jelenlévők koszorúkat helyeztek el a parkban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában