Koszorúzás

2022.10.07. 12:00

Az aradi vértanúkra emlékeztek Sümegen

Műsorral, koszorúzással emlékeztek az Aradi vértanúkra Sümegen a Hősök emlékműve melletti kopjafánál október hatodikán, majd a kora esti órákban a városi könyvtár olvasótermében.

Szijártó János

A Ramassetter Vince Általános Iskola 7. A osztályos tanulói adtak műsort október hatodikán Fotó: Szijártó János

A városi megemlékezésen a Ramassetter Vince Általános Iskola 7. A osztályos tanulói adtak történelmi, irodalmi műsort, amelyben felidézték az 1849-ben halálra ítélt tizenhárom magyar honvédtiszt alakját. Aradon október hatodikán lőpor és golyó általi halállal sújtották Lázár Vilmos ezredest, Dessewffy Arisztid tábornokot, Kiss Ernő tábornokot és Schweidel József tábornokot, kötél általi halállal Poeltenberg Ernő tábornokot, Török Ignác tábornokot, Lahner György tábornokot, Knezić Károly tábornokot, Nagysándor József tábornokot, gróf Leiningen-Westerburg Károly tábornokot, Aulich Lajos tábornokot, Damjanich János tábornokot és gróf Vécsey Károly tábornokot. Ugyanezen a napon október 6-án végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost, akit szintén nem feledhet az utókor. A sümegi diákokat Bozovic Zsuzsanna készítette fel. A műsor után a Hősök emlékműve melletti kopjafán Végh László polgármester helyezett el koszorút, Németh Sándor Zoltán alpolgármesterrel és Meszlényi Márk Dezső önkormányzati képviselővel együtt.

Az október hatodikai program a kora esti órákban folytatódott a Magyar Golgota című történelmi visszatekintéssel, amelyet Bókkon Gyulától hallhattak az érdeklődők a városi könyvtár olvasótermében. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában