Gyerekmaréknyi föld az iskola almafájára

2022.10.26. 07:00

Az oskolamester munkáját, az alapító apát szerepét is felidézték az évfordulón Olaszfaluban

Szárnyakat adnak a mának – így foglalható össze az olaszfalui iskola alapelve, és ez azt jelenti, hogy 190. évfordulóját ünneplő intézményben a múlt és a tudás úgy kap szerepet, ahogy az a gyerekeknek a legjobb.

Rimányi Zita

Együtt ültette el a tagiskola összes diákja a jubileumát ünneplő intézmény almafáját Fotó: Rimányi Zita 

Régi fennállású a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Villax Ferdinánd Tagiskolája, idén van alapításának 190. évfordulója. Még 1832-ben kezdődött el az építkezés Olaszfaluban. Az abban az időben kimondottan korszerűnek számító, két tantermes, téglapadozatos, cserépzsindelyes kőépület 1837-re készült el. Elkezdett működni az elemi. Mindez köszönhető Villax Ferdinándnak, aki a faluban plébánosi szolgálatot látott el, mielőtt a zirci ciszterciek apáttá választották. Erről a jubileumon megtartott Villax Napokon esett szó. Arról szintén, hogy az egykori oskolamester a tanítás mellett a faluban kántori, jegyzői, harangozói feladatokat látott el. Érdekességként megemlítették, hogy volt időszak, amikor a lányok csak az olvasást sajátították el, az írástudást nem, a tanév pedig novembertől augusztusig tartott, de a mezei munkák idején – jellemzően már májustól –, a szülők nem járatták iskolába gyerekeiket.

Az iskolatörténeti kiállításon, ahol régi fényképek és osztálynaplók, óriási vonalzók, vaktérkép és egyéb oktatástörténeti érdekességek tekinthetők meg – melyek a nosztalgia okán mosolyt csalnak a mai felnőttek arcára – Hontai Hajnalka tagintézmény-vezető kalauzolt végig. Láthatóak egykori diákok alkotásai is, fotók, festmények, amelyek bizonyítják, akik ide jártak az évek során, tovább tanulva többféle területen megállták helyüket. 

A mai iskolások az emlékfa elültetésekor az almafacsemete gyökerére mind szerettek volna egy marék földet rátenni, azt egy kicsit megöntözni, meggereblyézni. Szorosan körbeállták, élvezték a munkát. Akárcsak a Villax-vetélkedőt, melyen fel kellett ismerniük olyan iskolai eszközöket, amik nekik már szinte műemléknek számítanak: diavetítőt, metronómot, írásvetítő-fóliát. Az iskolaalapító elrejtett fotóit a tantermekben, a jubileumi kiállításon pedig a tárgyak közé csempészett, oda nem illő dolgokat, parfümöt, gabonapelyhet, ragtapaszt keresték meg.

Miközben az évtizedekkel ezelőtti táborozások és az idei számháborúzás fotóit néztük, a tagintézmény-vezető elmondta, hogy egykori tanítványaik szülőkként is gyakran támogatják az iskolát, például egyikük készített öltözőpadokat. Beszélt arról, hogy német nemzetiségi nyelvoktatás heti öt plusz egy órában van náluk és azokon a helyi sváb hagyományokat felidézik. Elsőtől hatodik évfolyamig szervezhetnének oktatást, de jelenleg alsósok járnak az olaszfalui iskolába, két önálló és egy összevont osztályba. A másodikosok és a negyedikesek tanulnak együtt. Ennek előnye, hogy önállóságra szoktat és egymást segítik a feladatok megoldásakor a nebulók, s a tananyag egyes részei újra és újra felszínre kerülnek.

Az összesen 32 diáknak az öt pedagógus és az intézmény adottságai minden lehetőséget biztosítanak, ami szükséges. A Villax-iskola különlegessége a kimondottan családias légkör, a kis gyermeklétszám, az egyéni bánásmód. Hontai Hajnalka úgy véli, ennek is köszönhető, hogy az ide járó gyerekek elfogadóbbak. A pozitív gondolkodás jellemzi mindennapjaikat. Két éve megkapták a Boldog Iskola címet, amit azóta minden évben kiérdemeltek. A tagintézmény-vezető büszke rá, hogy egyre többen érdeklődnek az intézmény iránt és íratják be hozzájuk csemetéiket. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában