Csökkentik az energiafelhasználást

2022.10.27. 14:00

Több épületet bezárnak télre, minimális lesz a karácsonyi díszkivilágítás Veszprémben

Több alacsony kihasználtságú épületét bezárja az önkormányzat télre az energiaválság miatt, és elindítják a közvilágítás korszerűsítését, ezekről is döntött csütörtöki ülésén a közgyűlés.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, az energetikai tanács a földgáz és a villamos energia árának drasztikus emelkedése miatt olyan intézkedéscsomagot hozott, amely 25 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást a tavalyihoz képest a téli fűtési szezonban. A döntések meghozatalánál odafigyeltek arra, hogy az alapszolgáltatásokat ne szűkítsék, és létszámleépítéssel sem járnak az intézkedések. Több alulhasznosított épületet bezárnak télre: ezek közé tartozik a volt SZMT-székház, az egykori művelődési központ épülete (volt Dimitrov) és a Mártírok útján található egykori MHSZ-székház harmadik emeleti irodái. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár a hét három napján, szerdán, csütörtökön és pénteken tart csak nyitva. Tavaszig bezár a Március 15. utcai Klubkönyvtár, a Cholnoky Klubkönyvtár ugyanakkor nyitva marad, míg a Dózsavárosi Klubkönyvtárban felújítás folyik. 

Fotós: Pesthy Márton/Napló

Ami a sportlétesítményeket illeti, a Március 15. utcai tanuszodát bizonytalan időre bezárták, a sportcsarnok és a stadion létesítményeit 15 fokra fűtik csak fel, míg a Jutasi úti sportpályáknál nem üzemelik be idén télen a fűtött sátrat. A veszprémi óvodák és bölcsődék 2022. december 21-től 2023. január 6-ig zárva tartanak, ebben az időszakban egy kijelölt óvodában és egy kijelölt bölcsődében lesz ügyelet. A téli időszakra bezárják a Dózsavárosi Idősek Klubját. A téli időszakban nem tart nyitva a jutaspusztai és a kádártai közösségi ház, a Gyulafirátóti Művelődési Ház heti kétszer három órában fogadja a látogatókat. Bezár télre a Latinovits–Bujtor Játékszín, valamint tavaszig nem használja a színház az egykori ének-zenei iskola épületét. A Vass Gyűjtemény a közelmúltban bezárt, a Csikász Galéria és a Dubniczay-palota decembertől nem fogad látogatókat, és 2023. január 18-án nyit ki újra. 

Az energiaválság miatt minimalizálják a városi karácsonyi díszkivilágítást. A polgármesteri hivatalban 2022. december 27.-2023. január 6. között igazgatási szünetet tartanak, ezalatt csak halotti anyakönyvi ügyintézési ügyeletet tartanak hetente kétszer egy órában. Az intézkedésekkel összesen több mint 1,1 milliárd forintot takarít meg az önkormányzat.

Döntöttek a város közvilágításának korszerűsítéséről is
Fotós: Pesthy Márton/Napló

 

A képviselők döntöttek a város közvilágításának korszerűsítéséről is: a meglévő mintegy 7700 lámpatestből 7500-at cserélnek LED-lámpára jövőre úgynevezett Esco-finanszírozással, vagyis önerő nélkül az energiahatékony rendszer és az üzemeltetés megtakarításaiból fizeti ki az önkormányzat tíz év alatt a beruházás költségét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában