A csapadékvíz elvezetését a legproblémásabb részen fejlesztik

2022.10.06. 20:00

Egymilliárd forintnyi fejlesztés - Új tó, pihenőpark és parkolók Zircen

Több mint egymilliárd forintot költhet a zirci önkormányzat a „Komplex fejlesztések Zirc élhetőségének javításáért” projektre a támogatás révén, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében, az Élhető települések elnevezésű pályázati felhívás nyomán nyert el.

Rimányi Zita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

–  A Top keretében korábban is kapott támogatást Zirc, a mostani eredmény egy jelentősebb nagyságrendet képvisel, ezáltal az elmúlt évek legnagyobb léptékű fejlesztését valósíthatja meg, amely látványos változást hoz a város életébe. Minőségi ugrást jelent a település élhetősége terén. A több mint egymilliárd forintos forrásból a közlekedési lehetőségeket, a csapadékvíz-elvezetést és a zöldterületeket fejleszheti – mondta el a térség országgyűlési képviselője, Kovács Zoltán a pályázati siker kapcsán tartott sajtótájékoztatón. 

A város északi részén, intézmények közelében alakítják ki a pihenőparkot és lesznek itt új parkolók is
Fotós: Pesthy Márton/Napló

Ottó Péter polgármester részletesen beszélt a projekt elemeiről. A város északi részén, a Hosszúrét csaknem két hektáros területén száraz és vizes játszóteret, mesterséges tavat, körülötte pihenőparkot létesítenek, csúszdákat, fitnesz-eszközöket helyeznek el. Kutyás park, esetleg KRESZ-park is lesz itt és wifit, napelemes energiaellátást biztosító padok. 

A város legnagyobb és egyben leginkább problémás csapadékvíz-elvezető rendszerét megújítják. A többnyire magántulajdonú lakóingatlanok között, lakótelkek végében kacskaringósan vezető, a helyiek körében Cigánydombi-árok néven ismert rendszer fejlesztése a cél, a belterületi ingatlanok védelme érdekében. Így a korábbi években megvalósult beruházásokkal együtt a város belterületi vízelvezetése szinte mindenhol alkalmassá válik a károk megelőzésére, amelyeket az egyre gyakoribb villámzivatarok okozhatnak.

Ottó Péter polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő  
Fotós: Pesthy Márton/Napló

A parkolóhelyek számát az Alkotmány utcában az utóbbi években megvalósult beruházások, az uszoda, a pumpapálya és a kerékpárút miatt bővítik. A művelődési ház és a sportcsarnok közelében összesen mintegy 2500 négyzetméteres részen szeretnének legalább nyolcvan-száz új parkolót létrehozni. Emellett az önkormányzat saját forrásából egy zebránál már megvalósított, a tapasztalatok szerint eredményesen működő gyalogátkelő biztonsági rendszert további nyolc helyszínen alakítják ki. 

Még most ősszel elkezdődik az előkészítés, hogy a tervek 2025-re megvalósulhassanak. A projekt részleteiről hamarosan, a megvalósításról a későbbiekben is írunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában