Természet

2022.10.07. 07:00

Erdésznők a Bakonyban - Ismét megtartották a hagyományos országos találkozót

A pandémia miatti többéves kihagyás után ismét megtartották az erdésznők országos találkozóját, melyet több mint három évtizede, 1988-ban rendeztek meg először Sopronban. Az idén a Bakonyerdő Zrt. adott otthont a szakmai programoknak Döbröntén, melyre az ország számos tájáról közel nyolcvan erdészhölgy érkezett.

Müller Anikó Hanga

A szakmai programok mellett a találkozó feltöltődést is nyújtott Fotó: Gombási Mónika/Bakonyerdő

A főként férfias szakmában egyre több nő dolgozik sikeresen különböző munkakörökben, a rendezvény munkájuk elismerése mellett a mindennapok feladatiból rövid időre kiszakítva szakmai, baráti találkozásra adott lehetőséget – tájékoztatta lapunkat Patocskai-Lunk Eszter kommunikációs vezető. A résztvevőket Varga László vezérigazgató fogadta, köszöntötte és archív anyagok felidézésével megemlékezett, a nemrég elhunyt Ráczné Schneider Ildikóról, az erdésznők országos találkozójának alapítójáról. 

A kétnapos program Pápán kisvonatos városnézéssel, az Esterházy-kastély és a Kékfestő Múzeum megtekintésével indult. A vállalkozó szelleműek esti csillagfény-túrán vehettek részt Sós Mária, a Szarvaskő Egyesület tagja vezetésével a döbröntei Szarvaskő várának romjaihoz. Itt ismertetőt hallgattak meg a térség geológiájáról. Másnap a gannai plébániatemplom és az Esterházy Mauzóleum megtekintését követően erdei programok következtek, a hölgyek kisvonatra ülve ellátogattak a bakonyi Gyilkos-tóhoz, ahol Korn Ignác, a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészetének vezetője mutatta be Hubertlak egykor nyüzsgő vadászati múltját és szólt a turizmusban ma betöltött aktív szerepéről. A kisvonat következő megállója, egy rövid sétával fűszerezve a Forrasztókői egzótakert volt, ahol a bakonyi bükk gazdálkodásról és a közjóléti, turisztikai feladatokról kaptak képet a résztvevők. A hagyományokhoz hűen az örökzöld fák árnyékában felcsendült az Erdészhimnusz. 

Az egzótakerti kilátópont meghódítását követően a találkozó Huszárokelőpusztán ízletes ebéddel és baráti beszélgetéssel zárult. Jövőre az erdészhölgyek az  Egererdő Zrt.-nél találkoznak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában