"Neked zöldül"

2022.10.11. 07:00

Fákat ültetnek Pápa több pontján

Harminc facsemetét ültetnek el a város több pontján a MOL-Új Európa Alapítvány Neked zöldül elnevezésű fenntarthatósági programsorozata keretében.

Polgár Bettina

A fák elültetésében közreműködtek a pápai Batthyány-iskola diákjai, Venczel Csaba városrészi önkormányzati képviselő, Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az alapítvány tavasszal indította útjára a Neked zöldül fenntarthatósági programsorozatot, partnerségben az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel. A programsorozat első szakaszában meghirdetett VárosFa nevű akció a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeket érintette.

A program keretében összesen hétezer, belterületen elültethető sorfát igényelhettek a 10 ezernél nagyobb lakosságszámú települések önkormányzatai. Idén márciusban a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok között ötszáz sorfát osztottak ki. A nyár folyamán további 6500 sorfa állt a települések rendelkezésére. A városok legalább 30, legfeljebb 70 sorfát igényelhettek, amelyet 16 különböző fafajtából választhattak ki a készlet erejéig. Az akció során több mint 100 település nyújtott be sikeres igénylést, az ültetések pedig idén ősszel valósulnak meg.

A hétezer fát, valamint azok szállítását a KEFAG Kiskunsági Erdészet és Faipari Zrt. biztosítja. A program kiemelt célja a környezettudatosságra nevelés, ezért az önkormányzatok számára egy erdőpedagógiai foglalkozás lebonyolítását is finanszírozzák, amennyiben az adott önkormányzat erre igényt tart. 

Az igényelt sorfák mellé az önkormányzatok kapnak támasztókarókat, takarómulcsot, továbbá védőrácsot a fa köré. Emellett az erdőgazdaságok által delegált erdész is részt vesz az ültetésen.

A programban a települések választják ki az ültetési helyszíneket, beszerzik a szükséges engedélyeket, biztosítják a fák tárolását, öntözését a szállítás és az ültetés közötti időszakban. A települések ültetik el a fákat egy előre egyeztetett időpontban, továbbá gondoskodnak a fák fennmaradásról is.

A felhívás keretében Pápa harminc amerikai hárssal gyarapodott. Az amerikai hárs jellemzője a sűrű ágrendszer, a hegyes, kúp alakú, majd kerekded korona. Ez a fafajta erőteljes növekedésű, 20-30 méter magasra is felnyúlik. A kórokozókkal, kártevőkkel szemben ellenálló, ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt lehet választani.

A harminc facsemetéből kilencet a Schwenczel réten kialakított szabadidőparkban ültettek el hétfő délután. A fák elültetésében közreműködtek a pápai Batthyány-iskola diákjai, Venczel Csaba városrészi önkormányzati képviselő, Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. A további 21 facsemete a Várkert úton, illetve az Igal-lakótelepen kap helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában