Október 6.

2022.10.07. 11:30

Főhajtás Pápán: Maradjunk hűek 1848 szellemiségéhez

Az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója alkalmából tartottak főhajtást a Március 15. téren. Az alkalmon Hudi József, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek főlevéltárosa mondott emlékbeszédet.

Polgár Bettina

A megemlékezés koszorúzással zárult

Hudi József kiemelte, október 6-án, azon a bizonyos gyászos szombati napon, a bécsi forradalom évfordulóján fegyveres felkelés és hazaárulás vádjával koncepciós per keretében hozták meg a halálos ítéleteket. - Október 6-án Aradon kivégezték a honvéd sereg tizenkét tábornokát és Lázár Vilmos ezredest. A hős tábornokok nevét a következő nemzedékek számon tartották: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezić Károly, Lahner György, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és gróf Vécsey Károly. A koncepciós per áldozatai mindnyájan egykori császári tisztek voltak. Vértanúságuk célja, hogy a magyarokat egy évszázadra elrettentsék a lázadástól. Pesten ugyanezen a napon golyó általi halállal kivégezték gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnököt – mondta.

Az alkalmon Hudi József, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek főlevéltárosa mondott emlékbeszédet

A főlevéltáros rámutatott, mai tudásunk szerint a hadi törvényszékek összesen mintegy 500 halálos ítéletet hoztak, melyek közül csaknem 150-et végrehajtottak. Börtönbe kerültek körülbelül 1200-an, akik közül sokakat sáncmunkára ítéltek, vagy pénzbüntetéssel, esetenként vagyonelkobzással sújtottak. A bosszúhoz tartozott az is, hogy az elfogott honvédek és honvédtisztek közül mintegy 40-50 ezret honvédként besoroztak a császári hadseregbe. Többségük az ekkor bevezetett hétéves katonai szolgálat után térhetett csak vissza családjához.

Hudi József úgy fogalmazott, október 6. olyan emléknap, amely minden időben a nemzeti összetartozásra, szolidaritásra, közteherviselésre figyelmeztet bennünket. - Szerencsére napjainkban nincs szükség arra, hogy vérünk hullatásával szolgáljuk a hazát, de arra igen, hogy a nemzetet érintő fő kérdésekben egyetértsünk és együttműködjünk pártállástól, világnézeti, vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül. Ha erre képesek leszünk, hűek maradunk 1848 szellemiségéhez – tette hozzá.

- Van október 6-nak egy morális üzenete is. Elődeink Isten kegyelméből méltósággal viselték a megaláztatást, a nemzeti érzés elfojtását, a nemzeti jelképek eltörlését, a folytonos házkutatásokat, az 1850-es évek zsandárvilágának mindenfajta presszióját, abban a biztos tudatban, hogy hamarosan vége lesz az elnyomatásnak és újra eljön a szabadság korszaka. Eközben emigráns tábornokaink, főtisztjeink közül számosan más nép nemzeti függetlenségéért harcoltak. Elődeink példája és helytállása biztos erőforrás lehet számunkra a mai kor nehézségeinek elviseléséhez. Korunk globális kihívásaira egyéni érdekeink háttérbe szorításával, lokális közösségeink és nemzeti közösségünk erősítésével megfelelően tudunk válaszolni. Ehhez kívánok mindenkinek erőt és kitartást – zárta.

A főhajtáson Kincses László szavalattal működött közre, valamint képviseltette magát a Pápai Huszár Egyesület. 

A főhajtáson Kincses László szavalattal működött közre

A megemlékezés koszorúzással zárult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában