Pajtaprogram

2022.10.12. 07:00

Gyönyörű ősz Vászolyon: ünnepelték a természet ajándékait

Sokféle terménnyel, finom zöldségekkel és gyümölcsökkel ajándékozza meg az embert a nyár és az ősz, melyeket hálaadási faluünnepen mutattak be Vászolyon szombaton az önkormányzat, a civilek és a helyiek szervezésében. Az esemény a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Pajtaprogram része. 

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Páratlan természeti környezetben rendezték meg idén is a faluünnepet Vászolyon, ahol erre az alkalomra mókás és színes őszi kompozíciókat is készítettek szerte a faluban. 

Fotós: Kovács Erika/Napló

Az ünnep szombaton reggel a templomban Pintér Tamás Pius atya terményáldási szentmiséjével kezdődött. A termények megáldása után a megrakott kosarakat a templom előtti traktorra tették, majd a menet, mások mellett Rózsahegyi Tibor polgármester, a balatonfüredi borlovagok, a helyiek, valamint a vendégek kíséretével faluszerte bemutatta az idei gazdag termést, a sokféle gyümölcsöt, zöldséget, egyebek mellett az alma- és tökféléket, a szőlőt, hagymát, burgonyát. 

A Vad-Ászok csapata is főzött a vászolyi terményünnepen, melyben Rózsahegyi Tibor polgármester (hátul középen) is fakanalat vett kézbe 
Fotós: Kovács Erika/Napló

– Ilyenkor, ősszel látja meg a gazda egész éves munkája eredményét, hogy mit adott a természet – mondta a hálaadási terményünnepről a polgármester, amikor büszkén vonult végig a falu apraja-nagyja az utcákon gyümölcsökkel, zöldségfélékkel gazdagon megrakott kosaraikkal. 

A kitűnő hangulatú, díszes menet a faluház udvarán találkozott a többiekkel, ahol finom ételeket, italokat és édességeket kínáltak, és lehetett válogatni a termelői piac, valamint a kézműves portékákból is. A zsúfolásig megtelt udvaron óvodások, ifjú néptáncosok fokozták a hangulatot, ahol Fritz Béla szaxofonon, Jehoda Ferenc pedig szintetizátoron játszott kellemes dallamokat. A helyi asszonyok bemutatták a kürtőskalács-készítést, és Hegyaljai Tünde népi iparművész vezetésével nagyon sokan vettek részt a nemezelésen.

Fotós: Kovács Erika/Napló

Többen egy kiadós sétára érkeztek a gyönyörű faluba, és megcsodálhatták Vászoly páratlan szépségét, illetve a lenyűgöző természeti környezetben lévő vízi színpadot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában