Teremtésvédelmi családi nap

2022.10.03. 12:00

Ha meguntad a telefonodat, passzold vissza

A használt mobiltelefonok gyűjtésére buzdító Passzold vissza tesó kampányt 2018. október 4-én, az állatok világnapján indították a szentendrei óvodások. Ajkán az Evangélikus Egyházközség 2019-ben csatlakozott. A közösségi házban kihelyezett gyűjtődobozban az elmúlt három évben 23 kilogramm, megközelítőleg 240 darab mobiltelefont adtak le a helyiek újrahasznosításra.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László/Napló

Az Evangélikus Egyházközség szervezésében október elsején tartott Teremtésvédelmi családi nap témája is ez volt. A kisgyermekekkel érkezett  családok délelőtt kézműves foglalkozáson vettek részt, amelyen többek között telefonhajító versennyel, iphone curlinggel, főemlősálarc készítéssel töltötték az időt. Délután Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára tartott előadást, amelyben elmondta,  hogy mi Veszprém megyében élők pénz és erőfeszítés nélkül is sokat tehetünk azért, hogy a hozzánk földrajzilag távol eső Kongói Demokratikus Köztársaságban élő emberek életkörülményeit javítsuk, valamint a gorillák, bonobók, csimpánzok élőhelyét  megvédjük. A használt mobiltelefonokból, laptopokból, esetleg televíziókból az újrahasznosítás során visszanyert ásványi anyagokkal csökkenthető az ottani bányászati tevékenység, ahol a gyermekek dolgoztatása is gyakori. A világ koltán készletének 80 százaléka Kongóban található. Az érc alapvető a telefonok gyártásához, ezért is értékelődött fel a terület. Kádár András már járt Kongóban, az érintett területen. Látta többek között azt, hogy az iskola egy szigeten van, ahova rossz csónakokkal mennek a gyerekek, sokan vízbe fulladnak. Az intézet a leadott mennyiség után a felhasználótól adományt kap, amelyből kiépítettek több kikötőt és vásároltak biztonságos csónakokat, mentőmellényeket számukra. A program népszerűségét az is jelzi, hogy mára több mint ezer gyűjtőpontot tart nyilván szerte az országban a Jane Goodall  Intézet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában