Magas prioritású feladat

2022.10.18. 20:00

Helikopteres harcászati gyakorlatot tartottak Pápán

Az MH Pápa Bázisrepülőtér adott otthont a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés, a Helicopter Tactics Instructor Course (HTIC) sajtónyilvános napjának kedden. A hazánk Európai Uniós szerepvállalásából fakadó többnemzeti helikopteres harcászati gyakorlat magas prioritású feladat.

Polgár Bettina

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az MH helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése, gyakoroltatása elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség, az European Defence Agency (EDA) helikopter programjaira épül és támaszkodik. Hazánk 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz, 2020-ban pedig az HTIC-hoz.

Az EDA égisze alatt futó HTIC Program a helikopter személyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg. Az HTIC keretében a helikopter-harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik.

Az HTIC programban képzett helikopter-harcászati oktatók szakmai tudása nagymértékben hozzájárul nemcsak a nemzeti helikopter harcászati képzési rendszer jövőbeni kialakításához, de a Többnemzeti Különleges Légi Kiképző Program kiképzőközpontja által koordinált Különleges Légi Műveleti Csoport képesség kialakításához szükséges képzésekhez is. Ezen túlmenően pedig alapfeltétele a jövőben felállítandó Többnemzeti Helikopter Kiképző Központban, a Multinational Helicopter Training Centre-ben (MHTC) vállalt kötelezettségnek. Az MHTC a jelenleg EDA égisze alatt futó helikopter programok további kezelésére hivatott többnemzeti szervezet lesz, a folyamatban lévő transzformációt követően.

Az HTIC Programhoz történő csatlakozással hazánk vállalta a kiképzés repülő fázisának 2023-ig történő befogadását, az EDA keretein belül, amely első alkalommal 2021-ben volt. Így az idei, 2022-es HTIC Repülő fázisa a második alkalom hazánkban. Ezt követően 2024-2026 között további legalább három alkalommal ad otthont Magyarország a HTIC oktató képzésnek, de akkor már a MHTC keretében.

 

A HTIC tanfolyam keretében a helikopter személyzete - és a képzésüket támogató harcászati repülőgépek - magyarországi gyakorló- és lőterek területén, valamint azokon kívül, civil környezetben hajt végre repülést és különféle harcászati feladatokat. Ehhez kapcsolódóan a kommunikáció célja tájékoztatni azokat az állampolgárokat, akiknek a nyugalmát a kiképzéssel járó hanghatások megzavarhatják, ezzel csökkentve a társadalmi elégedetlenség mértékét, illetve megismertetni a lakossággal a kiképzés jelentőségét.

Szili Zoltán alezredes elmondta, 2022-ben Magyarország, Csehország, Hollandia és Svédország egyaránt helikopterrel vesz részt a programban, ezenkívül csehországi felségjel alatt repülnek vadászrepülőgépek, Ausztria pedig különböző szimulációs eszközökkel képviselteti magát. Portugáliából is érkeztek tanulók, emellett oktatóval támogatja a képzési rendszert Ausztria, Németország és Svédország.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában