Jubileumi rendezvény

2022.10.11. 12:00

Huszonöt éves a badacsonytomaji Kolping család

A badacsonytomaji Kolping család kiállítással ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját október 14-én, pénteken délután. A Szent Imre Közösségi Házban nyitják meg a tárlatot, amely visszatekintés, emlékezés az elmúlt negyedszázad eseményeire, munkájára.

Szijártó János

Szőke Margit (jobbra), a Kolping Család Badacsonytomaji Szervezetének elnöke és Bolf Károlyné a pénteki kiállítás anyagát rendszerezi, készíti elő

Fotó: Szijártó János/Napló

Erről a badacsonytomaji szervezet vezetője, Szőke Margit tájékoztatta lapunkat. Mint megtudtuk, a Kolping család jubileumi rendezvénye 16 órakor kezdődik a badacsonytomaji Szent Imre-templomban tartandó szentmisével, majd innen sétálnak át a résztvevők a közösségi házba a kiállítás megnyitójára. Itt régi fényképek, plakátok, újságkivágások segítségével mutatják be az elmúlt negyedszázad történéseit, ami összetartó közösségük tevékenységét is fémjelzi. Szőke Margit hozzátette, hogy maga a Kolping mozgalom olyan katolikus lelkiségi mozgalom, melynek tagjai a római katolikus egyház tanítását követve kiemelt feladatuknak tekintik a szociális problémák megoldását, mindvégig szem előtt tartva a keresztény szellemiséget.

A kezdetek Adolf Kolping kölni egyházmegyés katolikus pap nevéhez fűződnek, aki 1849-ben indította el mozgalmát. Teológiai tanulmányai és pappá szentelése előtt iparosként, cipészként dolgozott, s személyesen tapasztalta meg a szegénység nyomasztó terhét. Éppen ezért fiatal káplánként küldetésének érezte, hogy a szociális problémák enyhítésének szentelje életét. Katolikus legényegyletet alapított, hogy a társadalom perifériájára kerülő fiatalokat a helyes útra terelje s kivezesse őket az elszigeteltségből. Életük jobbra fordításához kívánt segítséget nyújtani a közös művelődés és önsegélyezés megszervezésével.

Magyarországon az első világháború és a monarchia felbomlása után, 1922-ben alapították meg 58 egyesülettel a katolikus legényegyletek önálló nemzeti szövetségét. A Kolping-mozgalom ezután élte virágkorát egészen a második világháború végéig. 1933-ban már 162 egyesület létezett, 1946-ban pedig több mint 200 helyi egyesület működött, amikor a kommunista hatalom betiltotta őket. 1989 után kezdtek ismét megalakulni hazánkban a szervezetek, a badacsonytomaji egyesületet 1997-ben alapították meg. Erre emlékeznek pénteken délután a mai tagok, támogatók és szimpatizánsok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában