Kis tó a Hosszúréten

2022.10.18. 11:30

Kéthektáros szabadidőparkot terveznek Zircen

Tízezer jármű elhalad naponta a bakonyi kisvárost átszelő 82-es főúton. Ezért több villogó zebrát alakítanak ki ezen a szakaszon, és a település északi részén, a Hosszúréten egy különleges parkot, kis tóval.

Rimányi Zita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A csapadékvíz-elvezetés, a zöldterület- és a közlekedés-fejlesztés terén tehet jelentős előrelépést Zirc. Több mint egymilliárd forintot költhet az önkormányzat projektjére a támogatás révén, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében nyert el. Még most ősszel elkezdődik az előkészítés, hogy a tervek 2025-re megvalósulhassanak. Ezt nemrégiben sajtótájékoztatón jelentette be Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Ottó Péter polgármester. A három területet érintő változásokról már írtunk, ezúttal a részleteket ismertetjük. 

Egyedi szabadidőpark

Az Alkotmány utca, a sportpálya és a kerékpárút által közrefogott terület, a Hosszúrét csaknem két hektárját egyedi módon alakítják szabadidőparkká. A cél, hogy élményszerűen biztosítson kikapcsolódást minden korosztálynak. A klímaváltozás ellen is hatásos a tervezett megoldás, és egyben kellemes környezetet nyújt. Lesz itt többek közt fitneszpark, száraz és vizes játszótér, több csúszda, piknikezőhely. Néhány okosvárosi elem szintén, internetelérést biztosító napelemes padok, amelyeknél tölteni lehet a mobiltelefont, az energiaellátás hasonló lesz a meglévő napelemes közvilágításhoz. A Hosszúrét adottsága az állandó vízfolyású, biztos vízhozamú csapadékvíz-elvezető árok, amely itt halad, s módot ad arra, hogy kialakítsanak egy mesterséges kis tavat, ami körül jó sétálni. Emellett záportározó funkciója lehet, tárolhatják benne a csapadékvizet, öntözhetik belőle a városi virágos és zöld részeket. 

Védekezés villámzivatarokkor

A projekt másik része szintén ezzel függ össze, a Cigánydombi-árokkal. Megújítják a város legnagyobb és egyben legtöbb problémával rendelkező vízelvezető rendszerét, a régi Vásártértől a Szikla, Jókai, Deák Ferenc,  Alkotmány utca nyomvonalon. Ha megfelelően működik, nem kell aggódni a közeli ingatlanokért. Ugyanis a város medencében fekszik, komolyabb esőzésekkor csak úgy zúdul le a víz az elvezetőkben. Egy részen már emiatt rendbe tették az árkokat, a város északi része e szempontból még vár a megújításra, ám ezt most mintegy két kilométeren megvalósíthatják. A környéken élők örülnek ennek, az önkormányzathoz több bejelentés érkezett tőlük, amely a megoldást sürgette. Ezért jó hír, hogy a korábbi években megvalósult beruházásokkal együtt a város belterületi vízelvezetése hamarosan szinte teljes területén alkalmassá válik a károk megelőzésére, melyeket az egyre gyakoribb villámzivatarok okozhatnak.

Több villogó zebra

Az Alkotmány utcán az utóbbi években megvalósult beruházások, az uszoda, a pumpapálya és a kerékpárút miatt, sőt, a tervezett szabadidőpark okán is szükség van új parkolókra. Itt – a településközponthoz közel – van a művelődési ház, a sportcsarnok, egy középiskola is, azt tapasztalták, hogy időszakosan gondot jelent megállni autóval ezen a részén a kisvárosnak, például nagyrendezvényekkor. Ezért összesen csaknem kétezer-ötszáz négyzetméteren nyolcvan-száz új parkolót alakítanak ki. Emellett az önkormányzat által saját forrásból megvalósított, az azóta nyert tapasztalatok szerint bevált gyalogátkelő biztonsági rendszert további nyolc helyen működtetik majd. Ilyen úgynevezett villogó zebra egyelőre az apátsági sörháznál van a Rákóczi téren, fényjelzéssel figyelmezteti a sofőröket, ha gyalogos ért az átkelőhöz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában