A tűztornádótól a rakétákig

2022.10.01. 14:51

Kutatók éjszakája a pápai református gimnáziumban

Hatalmas érdeklődés övezte a Kutatók éjszakája programjait a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az esemény keretében az iskola diákjai közreműködésével interaktív fizikai, kémiai és biológiai kísérleteket szerveztek. Drónokkal a vadlovak nyomában címmel előadást tartott Ozogány Katalin, az intézmény egykori diákja, a Debreceni Egyetem Evolúciós és Humánbiológiai Tanszékének tudományos munkatársa. A program része volt a kísérletshow is, mely során Mészáros Péter fizika és Tálos János kémia szakos tanár tartott bemutatót.

Fotós: Polgár Bettina/Napló

Mészáros Péter elmondta, a református gimnáziumban már hosszú évek óta szerveznek programokat a Kutatók éjszakája alkalmából. Kiemelte, ez az esemény jó alkalmat kínál arra, hogy a gyerekek a felkészülés részeként új ismereteket szerezzenek, és ebben örömüket lelve bemutassák a kutatási eredményeiket a látogatóknak. Ez egyben tudománykommunikációs gyakorlat is a diákok számára, akik a megszerzett ismereteket közérthetően, lelkesedéssel adják tovább az eseményen részt vevő érdeklődőknek. Megjegyezte, a Kutatók éjszakája jó lehetőség, hogy az iskolaválasztás előtt álló gyerekek bepillantást nyerjenek a gimnáziumi életbe. – Bízunk benne, hogy látunk itt olyan fiatalokat, akikkel újra találkozhatunk, mert úgy gondolják, szeretnének egy olyan közösséghez tartozni, ahol ilyen izgalmas programok, lelkes diákok és tanárok vannak – mutatott rá Mészáros Péter.

A református gimnázium számos tanára, illetve több mint ötven diákja közreműködött az eseményen. Megtudtuk, a tanulók kiváltképp azt szeretik ebben a programban, hogy ilyenkor kicsit felcserélődnek a szerepkörök, és ők adhatják át az ismereteket a felnőtteknek. Mészáros Péter hangsúlyozta, a diákokat arra szeretnék nevelni, hogy tudjanak és merjenek is kérdezni. Az oktató elmondta, igyekeztek olyan kísérleteket összeválogatni, amelyek bemutatására a tanórák keretein belül kevésbé nyílik lehetőség, a tűztornádótól kezdve egészen a különböző rakétákig, tehát minden, ami pörög, forog, robban, füstöl és szikrázik, az szerepel a palettán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában